Koronavirus ima pandemijski potencijal, mogao bi zahvatiti sve zemlje

Korona virus
Reuters
Svjetska zdravstvena organizacija upozorava kako bi epidemija koronavirusom mogla pogoditi svaku naciju na planeti te dodaju kako se ova kriza neće usporiti u skorije vrijeme.
 
Glasnogovornik WHO-a kazao je kako je izbijanje epidemije, na ivici pandemije i moglo bi zahvatiti sve zemlje. Od koronavirusa je do sada zaraženo 82.000 osoba u 57 zemalja i ubio gotovo 3000 pacijenata.
 
Europu je ovaj tjedan pogodila eksplozija infekcija koronavirusom. Zabilježeni su slučajevi povećanja oboljelih u kratkom periodu. U samo nekoliko dana od 40 zaraženih broj je narastao na na više od 800 ljudi, piše Daily Mail.
 
Christian Lindmeier, glasnogovornik Svjetske zdrastvene organizacije, izjavio je na brifingu u Ženevi kako je širenje sve veće.
 
"Scenarij u kojem koronavirus doseže više zemalja, ako ne i sve zemlje svijeta, je nešto je što pratimo i na što upozoravamo neko vrijeme."
 
Doktor Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor WHO-a, rekao je kako ovaj virus ima pandemijski potencijal.
 
"Zapravo smo u vrlo osjetljivoj situaciji u kojoj širenje može krenuti u bilo kojem smjeru ovisno od načina na koji budemo postupali."
 
Zemlje očajnički provode različite strategije suzbijanja kako bi obuzdale širenje.
 
Kina je primijenila neku vrstu ograničenja putovanja na 700 milijuna svojih ljudi kako bi kontrolirala širenje.
 
Neke od najstrožih mjera mogu se naći u četiri grada provincije Hubei, epicentru epidemije.
 
U toj regiji stanovnici žive u strogom policijskom satu te samo nekoliko puta tjedno mogu napustiti svoje domove kako bi kupili hranu.
 
Japan je zatvorio svoje škole na mjesec dana, dok je Iran otkazao molitve petkom u većim gradovima.