Kobani: SAD počela iz zraka dostavljati oružje

kurdi, kurdski borci, Kobani, ISIL, Ekstremisti ISIL-a
Američka vojska potvrdila je kako su počeli iz zraka dostavljati oružje kurdskim borcima u Kobaniju i okolici - ovo je po prvi put da Pentagon potvrđuje ovakvu informaciju koja dolazi nakon objave o bliskoj koordinaciji između američkih snaga i kurdskih boraca u zajedničkoj borbi protiv ISIL-ovih terorista.

Kurdi su ostvarili znatan napredak u Kobaniju, uspjeli su izbaciti ISIL-ove militante koji su se infiltrirali u grad iz nekoliko pravaca, no ta pobjeda samo je jedan segment u sklopu bitke za Kobani. Grad se i dalje nalazi pod okruženjem ISIL-a koji raspolaže sa znatno većim brojem boraca i većom količinom naoružanja. No, Kurdi imaju jednu veliku prednost - američke zračne napade koji su se zadnjih dana pokazali iznimno učinkovitima.

Centralno zapovjedništvo američke vojske sada je potvrdilo kako su iz zraka Kurdima dostavili oružje, municiju i medicinske potrepštine. Izvor navodi kako se radi o oružje i opremi koju su poslale vlasti autonomne pokrajine Irački Kurdistan.

U zadnjih nekoliko dana američke snage izvele su preko 135 zračnih napada na ISIL u Kobaniju i okolici. Rezultat ovih napada, kao i žestoki kurdski otpor, su stotine ubijenih pripadnika ISIL-a.
U izjavi centralnog zapovjedništva američke vojske navodi se: "No, sigurnosna situacija u Kobaniju još je uvijek osjetljiva jer ISIL i dalje prijeti gradu dok kurdske snage nastavljaju pružati otpor".

Glasnogovornik kurdskih snaga u Kobaniju potvrdio je kako je "velika količina municije i oružja" stigla do njih.

Ova informacija zasigurno se neće dopasti Turskoj koja kurdske borce smatra prijetnjom te ih naziva "teroristima". Iz SAD-a ističu kako su Turskoj unaprijed dojavili da će početi sa slanjem oružja za Kurde. Jedan visoki američki dužnosnik rekao je u razgovoru za Reuters: "Predsjednik Obama jučer je nazvao Erdogana i javio mu je namjeru i važnost ovog poteza".

"Shvaćamo tursku zabrinutost oko raznih skupina, uključujući kurdskih s kojima su bili u sukobu. No, mi snažno vjerujemo kako SAD i Turska imaju zajedničkog neprijatelja, ISIL, te bi trebali hitno djelovati po tom pitanju", rekao je neimenovani američki dužnosnik.

Možda SAD u to snažno vjeruje, ali očigledno ne i Turska od koje se očekivalo - SAD je očekivao - da će pomoći Kobaniju na jedan indirektan način, da će dopustiti da oružje za Kurde prijeđe granicu, no nisu pristali čak ni na to. U konačnici SAD sada putem zraka mora dostavljati oružje Kurdima što stavlja Washington i Ankaru na jednu još višu razinu političke konfrontacije.

izvor(i): Reuters