Klimatske promjene: Apel za 'fleksibilnost' kako bi se postigao dogovor na UN-ovu summitu

klimatske promjene, Madrid, pregovori

Čileanska dužnosnica koja predsjeda UN-ovim klimatskim summitom u Madridu pozvala je u nedjelju izaslanstva da pokažu fleksibilnost, dok teškom mukom pokušavaju postići kompromis o ključnim mjerama u borbi protiv klimatskih promjena, prenose agencije. 

Pregovori, koji su trebali završiti u petak, trajali su cijelu subotu i nastavili se u nedjelju ujutro.

Predsjednica konferencije Carolina Schmidt kaže da sporazum samo što nije postignut, ali da ishod treba biti ambiciozniji.

Cilj je da se vlade obvežu da će do kraja 2020. ukinuti nove emisije stakleničkih plinova.

Europska unija i male otočne države posebno izložene klimatskim promjenama žele da se učini više u pogledu emisija.

Neki od največih onečišćivača, uključujući SAD, Brazil i Indiju, kažu da nema potrebe da mijenjaju postojeće planove.

"Od svih tražim fleksibilnost, snagu da se postigne ambiciozan rezultat", rekla je Schmidt, čileanska ministrica zaštite okoliša. 

"Teško je, ali moguće. Ja vas trebam, a ljudi u našim zemljama trebaju nas", dodala je.

Čelnici 196 zemalja, koji su se okupili u Madridu, trebali su se dogovoriti o konačnom dokumentu, o tome kako financirati siromašnije zemlje da ublaže štetu prouzročenu klimatskim promjenama i pravilima na tržištu ugljena.

No, na plenarnoj sjednici u petak postalo je jasno do koje su mjere čelnici nesposobni postići sporazum, s obzirom na to da im se zahtjevi znatno razlikuju.

Krista Mikkonen, finska ministrica okoliša, je, govoreći u ime EU-a, kazala da će biti "nemoguće otići" sa skupa bez da se svi slože da je potrebno uputiti "snažnu poruku" da je nužno udvostručiti napore kako bismo sljedeće godine, kada Pariški sporazum ulazi u fazu implementacije, smanjili emisiju stakleničkih plinova.

"To je nešto što se od nas očekuje i moramo čuti pozive ljudi", rekla je Mikkonen.

Poziv EU-a za ambicioznijim ciljevima vezanim uz klimu podržali su Nepal, Švicarska, Urugvaj i Maršalovi otoci.

Nacrt završnog dokumenta koji je sastavio Čile, kao predsjedatelj summita, ne sadrži dovoljno snažnu predanost klimatskim ciljevima i dodatnu "injekciju" pariškom procesu koji zapinje.

"Čileansko predsjedanje je imalo jedan jedini posao, da zaštiti cjelovitost Pariškog sporazuma, a ne da dopusti da se raspadne zbog cinizma i pohlepe", kazala je izvršna direktorica Greenpeacea Jennifer Morgan.

Kao najveće kočničare iole smislenijem djelovanju u borbi protiv klimatskih promjena navela je SAD, Japan i Brazil.

Otočne države koje bi zbog dizanja razine mora mogle biti izbrisane s lica Zemlje optužile su u četvrtak bogate zemlje da nemaju osjećaj za razmjere klimatske krize.

S obzirom na goleme političke i gospodarske interese više od 190 država potpisnica sporazuma, pregovori i nagađanje u posljednjim trenucima uobičajena su pojava na godišnjim sastancima kojima je cilj osnažiti Pariški sporazum.