Kina upozorila demonstrante u Hong Kongu da se "ne igraju s vatrom"

Kina upozorila demonstrante u Hong Kongu da se "ne igraju s vatrom"

Demonstranti u Hong Kongu "ne smiju se igrati s vatrom" i pogrešno shvatili uzdržavanje Pekinga kao njegovu slabost, priopćile su u utorak kineske vlasti, u dosad najoštrijem upozorenju "kriminalcima" koji stoje iza demonstracija u gradu i koje su obećale privesti pravdi.

Hong Kong prolazi kroz višetjedne povremeno nasilne proteste koji su započeli s protivljenjem sada ukinutom zakonu o izručenju, kojim se omogućava suđenje osumnjičenima pred kineskim sudovima.

Protesti su se, međutim, pretvorili u šire demonstracije protiv vlade azijskog financijskog središta, potaknute strahom mještana od dodatnog slabljenja njihovih sloboda pod sve jačom kontrolom Komunističke partije u Pekingu.

"Želimo upozoriti sve kriminalce: ne procjenjujte situaciju pogrešno i ne tumačite našu suzdržanost kao slabost", navodi Ured kineske vlade za Hong i Makau u dokumentu objavljenom na brifingu za novinare u Pekingu.

"Manja grupa nasilnih radikala na čelu je protesta, dok su neki dobronamjerni građani navedeni na pogrešan put i prinuđeni da im se pridruže", navodi se u dokumentu pripisanom dvojici zvaničnika, Yang Guangu i Xu Luyingu.

U dokumentu se tvrdi da su antikineske snage "planeri iza scene" koji "otvoreno i drsko" podržavaju demonstrante, prenosi Reuters.