Kemijski napad bit će povod za napad na Siriju

plinska maska
Rusko ministarstvo obrane objavilo je kako teroristi planiraju izvesti kemijski napad u Siriji kako bi za isti optužili Damask te izazvali međunarodnu reakciju. Nadalje, ističe se kako planiraju takvim napadom omogućiti povod za američki i saveznički napad na Siriju.

Podsjetimo, ovo je taktika kojom se terorističke skupine u Siriji služe već godinama, a jednom im je i pošlo za rukom kada je Donald Trump ove godine u travnju naredio zračne napade na Siriju kao odmazdu za kemijski napad kojeg su prema svemu sudeći izveli militanti, no njihovi pomagači su, očekivano, optužili Damask.

Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane, Igor Konašenkov, ističe kako se ovim napadom, za koji tvrdi da je u pripremi, želi izazvati akcija SAD-a, Britanije i Francuske. Nadalje, navodi kako je američki raketni razarač USS The Sullivans prije nekoliko dana stigao u Perzijski zaljev te bi upravo on mogao biti taj s kojega će se rakete lansirati na Siriju.

Provokacija, u režiji Al-Qaede, se priprema na prostoru sirijske sjeverozapadne provincije Idlib, navodi Konašenkov.

Kako bi se izveo napad već je dostavljeno oko 8 karnistera klora u naselje Jisr al-Shughur. Tamo se planira napad, a na isti prostor stigla je i skupina militanata koju obučava privatna britanska sigurnosna kompanija "Olive". Ta skupina će biti preobučena na način da izgledaju kao pripadnici Bijelih kaciga te će simulirati operaciju spašavanja lokalnog stanovništva.
Izvori: RT