Katastrofalni potres pogodio siromašni Nepal

Katastrofalni potres pogodio siromašni Nepal
MVEP je izvijestio da je četvero hrvatskih državljana koji su putovali preko slovenske turističke agencije dobro i da su se javili

Srušene stambene zgrade, drveni hinduistički hramovi pretvoreni u bezoblične hrpe, velike pukotine na ulicama glavnog grada, stanovnici na pločnicima, slike su koje pristižu iz Nepala kojeg je u subotu pogodio razorni potres jakosti 7,9 po Richteru koji je odnio najmanje 758 života, prenose agencije.

Stanovnici Katmandua rukama oslobađaju pristup bolnicama za kola hitne pomoći a spasilačke napore nakon razornog potresa otežava prekid komunikacijskih veza što povećava strahove od humanitarne katastrofe u toj siromašnoj zemlji od 28 milijuna stanovnika.

"Trenutno prikupljamo tijela i ozlijeđene prebacujemo do bolnica. Natrpavamo tijela jedna na druga kako bi stala", kaže jedan stanovnik Katmandua.
U snažnom potresu koji je nešto prije 12 sati pogodio Nepal, prema posljednjim podacima život je izgubilo 758 osoba, a 34 je izgubilo život u sjevernoj Indiji i jedna u Bangladešu.

U potresu je srušena jedna od znamenitosti glavnog grada Katmandua toranj Darara iz 19 stoljeća. Ostala je hrpa visoka desetak metara u kojoj se vjeruje da je do 200 ljudi zatrpano. Izgrađena 1832. za nepalsku kraljicu 60-metarska znamenitost otvorena je za turiste posljednjih deset godina.

"Vidim tri tijela redovnika u ruševinama zgrade u blizini hrama", kaže jedan turist iz Indije. "Pokušavamo izvući tijela i vidjeti je li tko preživio."

Indijska turistkinja Devyani Pant bila je u kafiću u Katmanduu s prijateljima kad su se stolovi iznenada počeli tresti i slike su počele padati sa zidova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zavrištala sam i pobjegla van", kazala je za Reuters iz glavnog grada gdje je najmanje 181 osoba izgubila život.

Potres čiji je epicentar bio 80 kilometara istočno od drugog najvećeg nepalskog grada Pokhare osjetio se u susjednim državama Indiji i Bangaldešu i najsnažniji je potres koji je pogodio tu siromašnu zemlju u posljednjih 80 godina. Potres je bio na maloj dubini od dva kilometra što je povećalo njegovu razornu snagu.

U najtežem potresu koji je ikad pogodio Nepal 1934. poginulo je više od 8500 osoba.

Pristižu vijesti o razaranjima iz izoliranih planinskih područja.

Prema ministarstvu turizma najmanje je deset osoba izgubilo život u baznom logoru u snježnoj lavini koju je potres pokrenuo na Mount Everestu. U tijeku je 'špica' penjačke sezone na vrhove Himalaje. Pokušavaju se uspostaviti kontakti s alpinistima.

"Svi se pokušavamo međusobno čuti, no ne uspijevamo", kaže šerpa Choti. "Vrlo smo zabrinuti."

Dužnosnici ministarstva turizma procjenjuju da je najmanje 1000 penjača, među kojima 400 stranaca, bilo u baznom logoru Everesta u vrijeme potresa.

Procjenjuje se da je oko 300.000 inozemnih turista u Nepalu za proljetnu sezonu uspona.

"Suočeni smo s ogromnom krizom i teško je čak i pretpostaviti koji će biti konačni broj umrlih kao i opseg šteta", kaže dužnosnik ministastva turizma Mohan Krishna Sapkota.

"Nemoguće je sa svima stupiti u kontakt."

Rumunjski alpinist Alex Gavan objavio je na Twitteru da je bila "ogromna lavina", a da je na planini Everest bilo "puno, puno" ljudi.

"Trčim iz svog šatora kako bih se spasio", napisao je Gavan. "U baznom logoru na Everestu snažan potres a zatim ogromna lavina."

Drugi alpinist, Daniel Mazur, objavio je na Twitteru da je bazni logor na Mount Everestu "teško oštećen" te da je njegov tim ostao zarobljen. "Molim vas da se molite za sve."

Hrvatski alpinist Željko Bockovac nalazi se na Himalaji, ali ne na Mount Everestu, rekao je u subotu za Hinu alpinist i putopisac Stipe Božić, u vrijeme kada je Nepal pogodio razorni potres koji je izazvao lavinu na Mount Everestu.

Bockovac, član Speleološko-alpinističkog kluba Ekstrem Makarska i planinarskog društva Mosor, objavio je na svom svom Facebook profilu 15. travnja da je sretno stigao u Katmandu. Po riječima Božića, on nije planirao uspon na Mount Everest nego na vrh Baruntse na istoku Nepala.

Političke nestabilnosti onemogućavaju nepalske vlasti da na pravi način odgovore na takve krize.

2001. Nepal je dospio na naslovnice medija kada je prijestolonasljednik Dipendra ubio deset članova obitelji uključujući svoga oca kralja Birendru šaha prije nego što si je oduzeo život. Nakon toga na vlast su došli maoisti koji su pretvorili kraljevinu u republiku i monarhija je ukinuta 2008. Od tada se u zemlji dogovora novi ustav.

Indijski premijer Narendra Modi naredio je dostavu humanitarne pomoći i spasilačkih ekipa Nepalu.

Prema dosad dostupnim podacima, u području Nepala pogođenom razornim potresom nema hrvatskih državljana, doznaje Hina u ministarstvu vanjskih i europskih poslova. Hrvatsko ministarstvo preko veleposlanstva u New Delhiju u Indiji pokušava dobiti podatke o eventualnim hrvatskim državljanima u Nepalu.

Hina