Katastrofa u Kaliforniji: 'Vatrena tornada' čupaju stabla, prevrću automobile, odnose dijelove cesta | Hercegovina.Info

Katastrofa u Kaliforniji: 'Vatrena tornada' čupaju stabla, prevrću automobile, odnose dijelove cesta

Katastrofa u Kaliforniji: 'Vatrena tornada' čupaju stabla, prevrću automobile, odnose dijelove cesta
Katastrofalan požar koji je zahvatio sjevernu Kaliforniju nastavlja u subotu harati tim dijelom Amerike nakon što je u petak odnio živote dvojice vatrogasaca, uništio stotine kuća i iz domova potjerao tisuće preplašenih stanovnika.

Snažni vjetrovi pretvaraju šumske požare u "vatrena tornada" koja čupaju stabla i prevrću automobile, kažu dužnosnici.

Na terenu je oko 3400 vatrogasaca, a iz zraka se helikopterima i specijalnim zrakoplovima nastavlja gašenje oko 19,500 hektara područja zahvaćenih vatrenom stihijom oko Reddinga, grada s 90.000 stanovnika.

"Ovo su vrtlozi vatre, doslovce govorimo o vatrenim tornadima", rekao je zapovjednik vatrogasaca Ken Pimlott. "Čupaju stabla, prevrću automobile, odnose dijelove cesta", dodao je.

U pokušaja obuzdavanja vatrene stihije poginuli su vatrogasac i vozač buldožera.Više od 38.000 stanovnika Reddinga i okolnih manjih mjesta u okrugu Shasti bilo je prisiljeno napustiti domove nakon što se požar u četvrtak proširio, uništivši 500 kuća.

Širenju požara pogoduju visoke temperature i niska vlažnost zraka.

Isti se vremenski uvjeti očekuju i tijekom idućeg tjedna, kazao je direktor kalifornijskog CalFirea, Ken Pimlott. "Još smo daleko od potpunog gašenja požara", rekao je.

Kaliforniju su u listopadu 2017. zahvatili veliki šumski požari, a u prosincu i "Thomas", jedan od najgorih u njezinoj povijesti.

vijesti.hr