Katastrofa je neizbježna? Cijeli svijet ima još samo par godina

Katastrofa je neizbježna? Cijeli svijet ima još samo par godina
U izvješću, koje je sastavilo 772 znanstvenika, ističe se da će emisije stakleničkih plinova, ako se pod hitno ne smanje, rezultirati značajnim podizanjem razina mora te velikim promjenama u temperaturama koje će dramatično utjecati na život ljudi i ekosustave, prenosi 24sata.hr.

- Zabilježeni utjecaji klimatskih promjena već su vrlo rašireni i značajni - pišu članovi Međudržavnog panela za klimatske promjene (IPCC) u dokumentu objavljenom lani u Yokohami u Japanu.

Izvješće je najozbiljnije i najglasnije upozorenje koje je IPCC do sada iznio. Prema njemu su klimatske promjene već na djelu i očite, prijete širenjem različitih bolesti u Africi, materijalnim štetama i gubicima života zbog šumskih požara u Sjevernoj Americi te smanjenjem proizvodnje i kvalitete hrane u Južnoj Americi.

Prema IPCC-ju, svijet je vrlo blizu trenutku u kojem će biti prekasno. Prosječne temperature u odnosu na predindustrijsko vrijeme porast će za dva stupnja Celzijusa. Levin upozorava da ćemo se, ako prijeđemo ovu granicu, suočiti s velikim promjenama sustava i živjeti u vrlo nepoznatom svijetu sa strašnim posljedicama.

- Ako temperature porastu za četiri stupnja, kao što predviđaju neki modeli, doći će do drastičnih promjena u poljoprivredi - naglasila je američka znanstvenica.

Levin kaže da bi vlasti, osim u čiste energije, također trebale više ulagati u pripremanje za posljedice klimatskih promjena. Tako bi, primjerice, neke zajednice trebalo preseliti u manje opasna područja, a trebalo bi i jačati različite službe pružanja podrške osobito za siromašne.