Katalonija traži bezuvjetne pregovore sa Madridom

katalonija, nezavisnost Katalonije, katalonija, Madrid, prosvjedi

Regionalna katalonska Vlada zatražila je danas od centralne španjolske Vlade u Madridu bezuvjetne pregovore o rješavanju krize u toj pokrajini poslije pet dana prosvjeda.

„Pozivamo predsjednika španjolske Vlade (Pedra Sanchesa) da danas odredi dan i sat za bezuvjetne pregovore... To je njegova odgovornost i obaveza“, izjavio je prvi čovjek Vlade Katalonije Quim Torra koji želi da tijekom razgovora bude pokrenuto i pitanje održavanja referenduma o samoopredjeljenju Katalonije čemu se od ranije protivi Madrid.

Torra je rekao kako Katalonci već odavno traže pregovore o rješavanju pitanja tog španjolskog područja i dodao kako to pitanje danas zahtijeva još hitnije rješavanje.

Poziv španjolskim centralnim vlastima dolazi poslije pet dana nasilnih prosvjeda u Kataloniji.

U Barceloni je sinoć ozlijeđeno više od 150 osoba poslije višesatnih sukoba demonstranata sa policijom koja je ispalila gumene metke i bacila suzavac kako bi rastjerala prosvjednike.

Prosvjedi u Kataloniji održavaju se svakog dana od ponedjeljka, kada je Vrhovni sud osudio devet bivših katalonskih zvaničnika na kazne zatvora od devet do 13 godina, zbog uloge koju su imali u pokušaju odvajanja Katalonije od Španije 2017. godine, prenosi Al Jazeera Balkans.

Demonstracije su počele zbog nezadovoljstva presudom Vrhovnog suda koji je u ponedjeljak osudio devet lidera katalonskih separatista na zatvorske kazne. Separatisti su se od tada svake noći sukobljavali sa policijom u Barceloni i drugim gradovima nakon mahom mirnih prosvjeda.

Vlasti su priopćile kako je do sada ukupno ozlijeđeno više od 400 ljudi, a pola od njih su policajci. Policija je uhitila više od 150 osoba.

Protekle noći policija je upotrijebila i vodeni top i suzavac kako bi suzbila demonstrante u Barceloni.