Kaos u Europi: Temperature dosežu visokih 48 stupnjeva

europa, vrućine

Toplinski udar zahvatio je Europu s rekordno visokim temperaturama. Portugalski grad Evora "bori se" s temperaturom od 44 stupnja Celzija, a temperatura tijekom noći u portuglaskom Portalegre nije padala ispod 32 stupnja.

Zabrinjavajuće su najave da temperature nisu dosegle svoj vrhunac pa se očekuje da će u Španjolskoj i Portugalu tijekom vikenda biti još i toplije, a ako se to dogodi, bit će to najviša temeratura zraka ikad izmjerena u kontinentalnom dijelu Europe.

Upravo te visoke temperature, uzrokovane vrućim zrakom iz Sahare, koji se širi po Europi, uzrokovale su i topljenje švedskog ledenjaka.

Luke Miall, meteorolog iz Met Office-a, za Metro je istaknuo kako se očekuje da bi rekordna temperatura zraka od 48 stupnjeva izmjerena u Ateni 1977., mogla biti potučena ovog vikenda.

Tlo je već jako zagrijano, nebo je bez ijednog oblačka, a tlak zraka je viok i to sve zajedno uzrokuje ovako ekstremne vrijednosti. I Španjolska i Portugal izdali su upozorenje građanima, a s visokim temperatura bore se i u Finskoj čije su kuće izgrađene da izdrže ekstremno niske temperature, no ne i ovako visoke.

večernji.ba