Je li je Airbus odavao tajne Bundeswera?

Je li je Airbus odavao tajne Bundeswera?

Njemačko tužiteljstvo pokrenulo je postupak zbog sumnje da su radnici Airbusa „trećoj strani“ ustupili dokumente o dva projekta njemačke vojske, a ako se optužbe potvrde, veliki proizvođač aviona bi mogao biti u problemu, prenosi agencija Beta pozivajući se na Deutsche Welle (DW).

Za sada je u pitanju samo sumnja. Ali ukoliko se ispostavi da je istina, to bi mogao biti špijunski slučaj sa ogromnim posljedicama pošto se radi o Bundeswehru i najvećem europskom zrakoplovnom koncernu Airbus koji pored civilnih proizvodi i vojne avione.

Sumnja se kako su zaposleni ovog koncerna ilegalno došli u posjed Bundeswehrovih planova dva projekta za naoružavanje i predali ih trećoj osobi. Očigledno je riječ o novom vojnom komunikacijskom sustavu, dodaje Beta pozivajući se na njemački medij.

Državno tužiteljstvo govori kako se radi o odavanju državne ili poslovne tajne, ali ne i vojne tajne. Izgleda kako nije u pitanju tajna od najvećeg sigurnosnog značaja.


Nakon priopćenja Državnog tužilaštva iz Minhena, Airbus je pokrenuo internu istragu. O svemu je informirano i njemačko Ministarstvo odbrane i sada bi trebala biti pokrenuta istraga protiv 17 zaposlenih u Airbusu.

Osim toga istraga se vodi i van Bundeswehra. Prema informacijama njemačkog lista Bild, istraga se vodi i protiv jednog zaposlenog u njemačkoj vojsci, i protiv njega su pokrenute disciplinske mjere.

Ministarka odbrane Annegret Kramp-Karrenbauer nije htjela govoriti o pojedinostima.

Ni u državnom tužilaštvu , ni u Bundeswehru izgleda kako još uvijek ne znaju o kojim dokumentima se radi.

U Airbusu su prilično sigurni da se radi o „dva relativno mala projekta odbrambene komunikacije i kako nisu pogođeni veliki projekti - vojni avioni, bespilotne letjelice ili pak svemirska putovanja“, prenosi Al Jazeera.