JAVIO SE ZAGLAVLJENI SPELEOLOG S 1200 METARA DUBINE U tijeku operacija spašavanja, u Tursku hitno otišao i HGSS

Speleolog Turska

Američki speleolog više ne krvari i to je zapravo trenutno najbolja moguća vijest. "Znam da mi je brza reakcija turske vlade da nabavi medicinske potrepštine koje trebam, po mom mišljenju, spasila život. Bio sam vrlo blizu smrti", rekao je u video-poruci..

"U jamskom sustavu Morca, planinski lanac Taurus, južna Turska na 1000 m dubine speleolog iz američke ekspedicije, koji je istraživao duboke dijelove jamskog sustava nenadano je doživio krvarenje u probavnom traktu. Ova ozbiljna zdravstvena komplikacija zahtijeva hitnu speleološku i medicinsku intervenciju kako bi se spasio njegov život.

Kako je speleološko spašavanje izuzetno zahtjevno i složeno područje koje zahtijeva visoku stručnost, opremu i timsku suradnju, Speleološka federacija i Uprava za krizne i hitne situacije (AFAD) Republike Turske zatražili su dodatne timove kao potporu svojim speleološkim spašavateljima na terenu.  

Slijedom navedenog, Ministarstvo unutarnjih poslova predlaže da Vlada Republike Hrvatske uputi pomoć u Republiku Tursku u vidu državnog intervencijskog modula civilne zaštite za speleološko spašavanje s ciljem operativnog djelovanja", obrazloženje je kojim je MUP zatražio od vlade da Hrvatska pomogne Turcima u spašavanju.

Podsjetimo, jučer je obavljeno da u Turskoj traje jedna od dosad najvećih i najzahtjevnijih operacija spašavanja.

Američki speleolog Mark Dickey zarobljen je od subote u kompleksu špilja Mordža na dubini od tisuću 120 metara. Bio je jedan od vođa tima koji je trebao mapirati novi prolaz u špilji. No počeo je patiti od gastrointestinalnog krvarenja i povraćati.

Spasioci su mu uspjeli dostaviti 6 jedinica krvi. Zdravstveno stanje poslijepodne mu se stabiliziralo. S njim su članovi ekspedicije.

Dickey sada može hodati, ali iz špilje može izaći samo na nosilima. To čini operaciju spašavanja iznimno složenom, jer se duž jednog kilometra jama mora proširiti da bi nosila mogla proći, piše HRT.

"Kao što možete vidjeti, ja sam na nogama, priseban sam i mogu govoriti. Ali iznutra sam bolestan i trebat će mi velika pomoć da izađem odavde. Ovo sada sjajna je prilika da se vidi kako izgleda svijet speleologa, kako zajedno djeluju međunarodni timovi da bi me spasili. Nadam se da ću vidjeti mnoge kolege. Mi se sami brinemo jedni za druge. Doista je poseban osjećaj vidjeti kako se sada brinu za mene, poručio je Dickey, koji se javio iz jame spasiocima.

Akciju spašavanja predvodi turska vojska, a u njoj sudjeluju timovi iz nekoliko zemalja, među njima i pripadnici HGSS-a iz Hrvatske.

Dickey je njihov kolega koji je istraživao i jame na Velebitu.

"Podijelili smo se u dvije ekipe. Jedna ekipa se nalazi na ulazu u jamski sustav Morca, dok se druga ekipa nalazi u gradu Konya. Ekipa koja se nalazi na ulazu u jamu, odrađuje sve pripreme koje su nužne za spašavanje, koordinira plan spašavanja sa drugim međunarodnim timovima koji su također tamo na terenu. Dok mi koji se tu javljamo iz Konye, očekujemo kargo transport spasilačke opreme koji stiže u 8 sati u zračnu luku.

Ukrcavamo ga u naš transportni kombi i krećemo put baznog kampa. Do baznog kampa nam treba otprilike 7 sati, tako da po samom dolasku očekujemo odmah početi s radom, s obzirom na to da je naša oprema koja stiže iz Hrvatske zapravo jedina prava oprema za rad u spiljskom objektu", rekao je za HRT Marko Rakovac, pročelnik Komisije za speleospašavanje HGSS-a.