Japan će zbog potresa pretrpjeti veliku ekonomsku štetu

Japan će zbog potresa pretrpjeti veliku ekonomsku štetu
Stopa privrednog rasta u Japanu će tijekom ove godine, zbog posljedica potresa, vjerovatno biti niža za najmanje jedan posto, a velike izdatke imat će i osiguravajuće kuće kada budu isplaćivale nadoknadu svojim klijentima usljed velike prirodne katastrofe, ističu analitičari, a prenosi agencija Blumberg.

Smanjenje privrednog rasta koje prognoziraju međunarodni ekonomisti na prvi pogled nije značajno, ali treba imati u vidu da je japanska ekonomija tek u proteklih šest mjeseci počela osjetnije da se oporavlja od najteže recesije u proteklih pet decenija, a koju je preživjela u 2009. i većem dijelu 2010.

Generalni tajnik japanske vlade Jukio Edano upozorio je da će posljedice katastrofalnog potresa i cinamija za privredu zemlje, posebno u sjeveroistočnim predjelima koji su najviše stradili, biti veoma ozbiljne.

"potres će imati suštinske posljedice na aktivnost mnogih sfera (japanske) ekonomije", rekao je Edano novinarima u japanskoj prestolnici.

Edano je najavio da će vlada japanskog premijera Naoto Kana utrošiti, za hitno saniranje posljedica zemljotresa, oko 2,4 milijarde dolara.

Ministar finansija Japana Jošiko Noda je ukazao, u izjavi novinarima u Tokiju, da će vlada teško uspjeti da usvoji ekstra - paket za saniranje posljedica potresa prije kraja ožujaka.

Istovremeno je guverner Banke Japana obećao da će ta finansijska institucija hitno osigurati "masovnu likvidnost" na tržištu da bi se spriječila panika na berzama i u realnoj ekonomiji.

Negativne posljedice po japansku privredu mogle bi biti i mnogo veće, jer se visina ogromne štete zbog dejstva zemljotresa i cunamija povećava, takoreći iz časa u čas.

Tek kada se sagledaju prave razmjere katastrofe na ugroženim nuklearnim reaktorima i sabere ukupna šteta na mnogim proizvodnim objektima i pogonima, znat će se preciznije koliko će japansku ekonomiju koštati katastrofa izazvana petim po snazi potresom koji se dogodio istoriji naše planete.

Prve procjene ukazuju da će samo osiguravajuće kompanije morati da plate, na ime štete koju su osiguranici pretrpjeli u zemljotresu, oko 30 milijardi dolara.

(Fena)