Janukovič i suradnici spriječeni u bijegu iz Ukrajine

Viktor Janukovič, Donjeck, EU i Ukrajina, pokušaj bijega, Viktor Janukovič, ukrajina, sigurnost, ruske vlasti, Svrgnuti predsjednik
Janukovič je u subotu uzalud pokušao podmititi pograničnu policiju u Donjecku, na istoku zemlje, gdje je rođen, kako bi odobrila polijetanje njegova zrakoplova, prenosi AFP.

Zastupnici su udarali šakom o stol na zasjedanju parlamenta u nedjelju želeći doznati gdje je Janukovič, ali nisu dobili odgovor. Zasad protiv njega nije pokrenut službeni progon.

"Privatni zrakoplov koji je trebao poletjeti iz zračne luke u Donjecku nije imao uredne dokumente. Kada su službenici došli radi provjere dokumenata, dočekali su ih naoružane osobe koje su im ponudile novac kako bi mogli poletjeti bez dozvole", rekao je za AFP glasnogovornik pogranične policije Sergij Astahov, dodavši da ta ponuda nije prihvaćena.

Malo poslije, dva oklopna vozila su se zaustavila blizu zrakoplova, predsjednik je izašao i napustio zračnu luku.

Po riječima novog predsjednika parlamenta, koji je i privremeni predsjednik zemlje, Oleksandra Turčinova, Janukovič je htio pobjeći u Rusiju.

Istu sudbinu u zračnoj luci u Donjecku doživjeli su i glavni državni odvjetnik Viktor Pšonka i ministar prihoda Oleksandr Klimenko za koje se smatra da pripadaju "obitelji", kako zovu Janukovičev političko-financijski klan.

Pogranična policija je ovu dvojicu spriječila u odlasku "u inozemstvo" ali su uspjeli pobjeći kada su njihovi osobni čuvari zapucali na pograničnu policiju, doznaje se od više službenih izvora.

"Poduzete su mjere za uhićenje Pšonke i Klimenka i za njihov sudbeni progon", rekao je u nedjelju u parlamentu novi glavni državni odvjetnik Oleg Mahnicki koji sada obnaša dužnost jednog od dvojice bjegunaca.

Janukoviča se odrekla i njegova vlastita Stranka regija koja je u nedjelju objavila priopćenje u kojemu se distancira od svrgnutog predsjednika i njegovih suradnika, ocijenivši ih "odgovornima za tragične događaje" zadnjih dana, za "izdaju Ukrajine i za huškanje Ukrajinaca jednih protiv drugih".

"Osuđujemo zločinačke naredbe koje su uzrokovale žrtve (...) i gurnule zemlju na rub ponora (...). Stranka s gotovo milijun članova zapravo je postala talac korumpirane 'obitelji'", ističe ta stranka.

No u subotu su dvojica čelnika te stranke, guverner pokrajine Harkiva Mihajlo Dobkin i gradonačelnik Harkiva Genadij Kernes "u automobilu" uspjeli prijeći ukrajinsko-rusku granicu, izvijestila je pogranična policija.

Obojica su se vratila u nedjelju. Odgovarajući na pitanje gdje je Janukovič koji je u petak iz Kijeva otišao u Harkiv, Kernes je rekao: "Janukovič je prošlost". "Revolucija je pobijedila u Ukrajini", zaključio je.

Hina/AFP