Izrael ponovno napao Gazu, najavljuje širenje operacije

izrael, Mete izraelskog napada, deset sirijskih vojnika, Sirijska vojska, stožeri sirijske vojske, lansirne rampe, u pojasu Gaze, palestinske oružane skupine, izraelski vojnici, izrael, izrael, izraelsko ratno zrakoplovstvo, Gaza, palestina, Hamas, izrael, Ban ki-Moon, broj mrtvih raste, glavni tajnik UN-a, izrael, izraelsko ratno zrakoplovstvo, sirijski državni mediji, Damask, Sirija, izrael, izraelsko ratno zrakoplovstvo, na okupiranoj Golanskoj visoravni, izrael, izraelsko ratno zrakoplovstvo, iran, saudijska arabija, izraelsko ratno zrakoplovstvo, izrael, palestina, izraelsko ratno zrakoplovstvo, Mete izraelskog napada, Sirija
Izraelska je vojska u utorak pokrenula veliku akciju zračnih napada na Pojas Gaze, u odgovoru na raketne napade palestinskih militanata na Izrael, i nije isključena mogućnost kopnene invazije, javljaju agencije.
Tijekom noći izraelsko ratno zrakoplovstvo bombardiralo je 50 ciljeva, rekao je vojni glasnogovornik Peter Lerner said. Upozorio je da će se akcija postupno širiti »i u kvaliteti i kvantiteti« i nije isključio mogućnost i kopnenog napada.

Zračna operacija nazvana 'Zaštitna oštrica' pokrenuta je nakon sastanka sigurnosnog kabineta premijera Benjamin Netanyahua u ponedjeljak navečer. Bila je to reakcija na ispaljivanje najmanje 80 raketa na Izrael prethodne noći, najveće eskalacije nasilja otkako su oteta i ubijena trojica izraelskih tinejdžera 12. lipnja.
»Gađano je pedesetak ciljeva, među kojima su i četiri kuće koje pripadaju aktivistima, mjesta s kojih su ispaljene rakete i infrastruktura«, rekao je Lerner. »Cilj operacije je napasti Hamas i smanjiti broj raketa koje se ispaljuju na Izrael«, dodao je. Potvrdio je i da su u blizini pojasa Gaze razmještena pojačanja »kako bi se u slučaju potrebe mogao pokrenuti i kopneni napad«, dodavši da će se tijekom sljedećih dana postupno mobilizirati dodatna pojačanja.

Po palestinskim izvorima, najmanje 15 Palestinaca, uključujući dvije žene i dijete, ranjeni su u napadu.
U utorak su zatvorene škole i kampovi za ljetovanje smješteni u krugu od 40 km oko pojasa Gaze, a stanovnici su pozvani da izbjegavaju okupljanja, dodao je.
Vojni ogranak Hamasa koji je na vlasti u Gazi zaprijetio je da će nastaviti napade. Izrael je »prekoračio granicu napadajući kuće i ako ta politika ne prestane, odgovorit ćemo proširenjem kruga naših ciljeva kako bismo iznenadili neprijatelja«, priopćio je vojni ogranak Hamasa.

Hina