Izrael i Hamas dogovorili prekid vatre

U izjavi se kaže da će tijekom primirja snage na terenu mirovati što implicira da se izraelske kopnene snage neće povući.

Dodaje se da je UN-ov izaslanik za Bliski istok Robert Serry dobio uvjeravanje prema kojem su se strane obvezale na humanitarno primirje.

"Pozivamo sukobljene strane na suzdržanost dok početka humanitarnog primirja i na potpuno ispunjavanje preuzetih obveza", rekli su Kerry i Ban te dodali kako je primirje izrazito važno kako bi se nevinim civilima pružio prijeko potreban predah od nasilja.

Izraelsko i palestinsko izaslanstvo će odmah otputovati u Kairo na pregovore koje će voditi zajedno s egipatskom vladom, o postizanju trajnog prekida vatre, kaže se u priopćenju.

Glasnogovornik Hamasa Sami Abu Zuhri rekao je za Reuters da će se Hamas pridržavati primirja dokle god to bude činila suprotna strana te da iza takva stava stoje sve palestinske frakcije.

Izraelska ofenziva na pojas Gaze počela je 8. srpnja. Prema palestinskim izvorima, od tada je u Gazi poginulo 1.427 Palestinaca, većinom civila, a gotovo 7.000 je ranjeno. Izrael je pak izgubio 56 vojnika, a oko 400 ih je ranjeno.

Od Hamasovih raketa ispaljenih iz pojasa Gaze poginula su tri izraelska civila. U sukobu je poginulo i osam djelatnika UN-a.

Hina