Italija: U subotu dan žalosti

Italija: U subotu dan žalosti
Broj poginulih u potresu u središnjoj Italiji porastao je na 278, a potraga među ruševinama se nastavlja iako su sve manji izgledi da bi se moglo naći još preživjelih, objavila je talijanska civilna zaštita u petak, dan prije nego je u Italiji proglašen dan žalosti.
Dužnosnik civilne zaštite rekao je na konferenciji za novinare u Rimu da je liječničku pomoć do sada zatražilo 388 ljudi, dok je bez domova ostalo 2500 ljudi. Od 278 poginulih, 218 je iz Amatricea.

Vatrogasci i dalje tragaju za preživjelima, ali ne mogu potvrditi da nedostaje još najmanje 15 ljudi, kako tvrdi gradonačelnik Amatricea. Vlasti još uvijek ne mogu sa sigurnošću reći koliko je nestalih jer se ti pitoreskni gradići tijekom ljeta napune turistima.

Od četvrtka nije pronađen nijedan preživjeli.

»Nastavit ćemo tražiti i kopati dok ne budemo sigurni da više nema nikoga«, rekao je Luigi D'Angelo, mjesni dužnosnik civilne zaštite. No ruševine su počeli uklanjati bagerima što znači da su nade da bi moglo biti još preživjelih sve manje.

U Italiji će u subotu biti proglašen dan žalosti.

Zastave će biti spuštene na pola koplja u cijeloj zemlji radi pogreba žrtava iz Arquate de Tronta, jednog od triju naselja u Apeninima koja su najteže pogođena potresom.

Pogrebu tridesetak ljudi uključujući nekoliko djece u Ascoli Picenu, u podnožju planina, nazočit će talijanski predsjednik Sergio Mattarella i premijer Matteo Renzi.

Neke obitelji već su počele pokapati mrtve. U Pomeziji, južno od Rima, mjesni biskup u petak je predvodio pogreb šestero ljudi, uključujući jednog osmogodišnjeg dječaka i dvoje adolescenata.

Zemlja se nastavila tresti u noći na petak u središnjem dijelu Italije. Po Nacionalnom centru za potrese, 57 manjih potresa zabilježeno je tijekom noći, među kojima niz jačine iznad 3 do 3,8 oko ponoći. Ukupno je od srijede zabilježeno više od 900 podrhtavanja tla.

Oko lokacija pogođenih potresom spasioci su postavili šatore, grijane noću, za smještaj stradalih stanovnika.

Talijanska vlada obećala je u četvrtak provedbu plana prevencije od potresa na poluotoku i deblokiranje prve pomoći od 50 milijuna eura.

Više od 24 sata nakon drame, Talijani se pitaju o razlozima tako velikog broja poginulih u toj planinskoj zoni, relativno slabo nastanjenoj, gdje su najmanje tri sela djelomično srušena.

Godine 2009. u potresu u L'Aquili, nedaleko zone potresa od srijede, bilo je više od 300 poginulih. No, radilo se o gradu s nekoliko desetaka tisuća stanovnika.

Svjestan tih pitanja, premijer Renzi najavio je u četvrtak navečer pokretanje plana prevencije »Casa Italia» što će biti središnja točka djelovanja njegove vlade u tom pravcu.

Hina