Italija ima najviše zaraženih koronavirusom u Europi, odlučili su izolirati nekoliko gradova

Italija ima najviše zaraženih koronavirusom u Europi, odlučili su izolirati nekoliko gradova
Ilustracija

Zbog stalnog rasta broja zaraženih talijanska vlada odlučila je blokirati pristup gradovima i općinama u kojima ima najviše zaraženih, a to su regija Lombardija i Veneta.

U Lombardiji će se u izlolaciji naći oko desetak gradova i općina, gdje živi 50.000 ljudi, te gradić Vo' sa 3.000 stanovnika u regiji Veneto.

"Želimo izolirati zarazu koliko je god to moguće unutar određenog područja", rekao je ministar zdravstva Roberto Speranza poslije hitnog sastanka vladina kabineta u Rimu.

Statistika u Italiji je dvoje umrlih, dok se broj zaraženih koronavirusom popeo na 76 osoba.

Svjetska zdravstvena organizacija izjavila je kako Italija ima najviše zaraženih koronavirusom u Europi. U Njemačkoj je do sada bilo 16 slučajeva koronavirusa, u Francuskoj 12, od kojih je jedan umro, te u Velikoj Britaniji tri slučaja.

Premijer Italije dodao je kako će policija pratiti situaciju odnosno  sprečavati ljude da ulaze ili izlaze iz gradova koji su pod izolacijom.

Također, ako bude potrebno pomoći će i vojska. "Cilj je zaštiti zdravlje Talijana", kazao je Conte.

Talijanska vlada otkazala je sva sportska natjecanja koja su se trebala održati u nedjelju u Lombardiji i Venetu, a to znači da se neće odigrati i neke utakmice talijanskog nogometnog prvenstva, Inter - Sampdoria, te Verona - Cagliari. I prije hitnog sastanka vladina kabineta lokalne vlasti u sjevernim talijanskim regijama s najviše zaraženih, Lombardiji i Venetu, zatvorile su škole i zabranile javna događanja.

U Kini potvrđeno 648 novih slučajeva zaraze koronavirusom

U Kini je u subotu potvrđeno 648 novih slučajeva zaraze koronavirusom. To je u nedjelju objavila kineska Nacionalna zdravstvena komisija.

Ukupni broj zaraženih u Kini sada iznosi 76.936 osoba, a broj umrlih povećao se za 97 osoba u odnosu na prethodni dan. To znači da su do sada od koronavirusa umrle 2.442 osobe. U gradu Wuhanu, epicentru epidemije koronavirusa, zabilježena su nova 82 slučaja smrti.