Istekao ulitimatum: Ruske zastave i dalje se vijore na istoku Ukrajine

ukrajina, Oleksander Turčinov, Rusija, Proruske snage, proruski separatisti, ruske zastave, ukrajina, proruski separatisti, Ukrajinske postrojbe, proruski separatisti, Zarobljeni, ukrajina
Ultimatum ukrajinske vlade proruskim separatistima na istoku zemlje istekao je u ponedjeljak ujutro, no ruska zastava i dalje se vijori na zgradama u Slavinasku koje su zauzeli te nema znakova da su spremni poštovati zahtjeve Kijeva, javlja Reuters.

U 9 sati ujutro po mjesnom vremenu ruske zastave i dalje su lepršale na zgradama koje su tijekom vikenda zauzeli proruski separatisti.

Suočene s pobunom rusofonih separatista na istoku Ukrajine, proeuropske vlasti u Kijevu pokrenule su u nedjelju ujutro »veliku protuterorističku operaciju svojih oružanih snaga«, podsjeća AFP.

Ukrajinski ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov objavio je da je u toj protuofenzivi protiv separatista jedna osoba poginula, a pet je ranjeno među borcima odanima Ukrajini te je naveo da ima neodređen broj žrtava među separatistima.

Prijelazni ukrajinski predsjednik Olekandr Turčinov u nedjelju navečer dao je pobunjenicima rok do osam sati ujutro u ponedjeljak da polože oroužje , povuku se i napuste zauzete vladine zgrade, a u zamjenu će dobiti oprost.

Rusija je prozvala Kijev da vodi »rat protiv lastitog naroda« i zatražila hitnu sjedinicu Vijeća sigurnosti UN-a koja se pretovrila u dijalog gluhih zbog suprotstavljenih stajališta između zapadnih zemalja i Rusije.

Hina