Isprobavanje novog špijunskog softwarea

prisluškivanje, Sipa, oba, BIH, prisluškivanje, Kanadska obavještajna služba, američka NSA, Wi-Fi signal, špijunski software, propisana kazna, uporaba mobilnog, mobitel, cijene roaminga, eu, Hrvatski Telekom, Vipnet, Tele2, Zračenje mobitela, mobitel, dozvoljena količina zračenja, mobiteli, zračenje, prisluškivanje, policija, prevare, prevareni, poziv, prevara
Prema dokumentima, CSTC je tu operaciju vodio probno za račun američke obavještajne agencije.

Kanadska obavještajna služba provela je za račun američke NSA test skupljanja podataka putnika putem bežične veze zračnih luka što je omogućilo praćenje njihova kretanja tijekom nekoliko dana, otkriveno je u četvrtak navečer na javnoj postaji CBC.

Oslanjajući se na tajne dokumente dobivene od nekadašnjeg konzultanta američkih tajnih službi Edwarda Snowdena, CBC objašnjava da je Centar za sigurnost telekomunikacija Kanade (CSTC) bio u stanju pratiti kretanje svih putnika koji su posjećivali zračne luke povezujući se na sustave wi-fi uz pomoć mobilnih uređaja (telefona, tableta ili računala).

Kretanje putnika moglo se pratiti kad su se povezivali putem javnih wi-fi uređaja u kavanama, knjižnicama, hotelima, gradskom prijevozu po Kanadi ali i u američkim zračnim lukama. Prema dokumentima, CSTC je tu operaciju vodio probno za račun američke obavještajne agencije (NSA).

Po CBC-u, cilj testiranja CSTC-a bilo je isprobavanje novog špijunskog softwarea koji je CSTC razvio s NSA-om.

Oslanjajući se na neimenovane izvore, CBC je izvijestio da je ta probna tehnologija nastala 2012. sada potpuno spremna za upotrebu.

Hina