Islamska država preuzela odgovornost za napad u crkvi u Francuskoj

Islamska država preuzela odgovornost za napad u crkvi u Francuskoj

Obojicu napadača ubila je francuska policija. Pet ljudi je ukupno uzeto za taoce. Policijski izvor izjavio je kako izgleda da je svećeniku prerezan grkljan.

Govoreći na mjestu napada u normandijskom mjestu Saint-Etienne-du-Rouvray, francuski predsjednik Francois Hollande izjavio je da Francuska treba "koristiti sva raspoloživa sredstva" protiv militantne grupe, protiv koje je Francuska pokrenula zračne udare u Siriji i u Iraku.

Predsjednik je to nazvao "užasavajućim terorističkim napadom" i izjavio je novinarima da su napadači obećali vjernost Islamskoj državi. Novinska agencija Islamske države Amaq navodi da su "dvojica njenih vojnika" izvela napad.

- Ponovno smo stavljeni na probu. Prijetnja je još jako visoka - izjavio je Hollande.

Napad je posljednji u nizu smrtonosnih napada u Europi, među kojima su masovno ubojstvo u Nici i četiri incidenta u Njemačkoj.

Mnogi od tih napada bili su povezani s islamskim militantima a Islamska država je pozvala svoje pristalice da napadaju zemlje protiv kojih se bori, uglavnom u Iraku i u Siriji.

Današnji napad dogodio se tijekom jutarnje mise u parohijskoj crkvi u Saint-Etienneu, južno od Rouena u Normandiji. Istraga je predana antiterorističkoj jedinici ureda pariškog tužitelja.

Nadbiskup Rouen identificirao je ubijenog svećenika kao oca Jacquesa Hamela i kazao je da je imao 84 godine, iako drugi izvori ukazuju da je on rođen 1930. godine. Vatikan je osudio ono što je nazvao "barbarskim ubojstvom".

Glasnogovornik francuskog ministarstva unutarnjih poslova Pierre-Henry Brandet izjavio je za France Info radio da je počinitelje napada ubila francuska BRI, elitna policijska jedinica, kada su oni izlazili iz crkve.

Odred za demontiranje bombi i psi tragači ušli su u crkvu kako bi našli eventualne podmetnute eksplozive.

Premijer Manuel Valls nazvao je napad "barbarskim" i izjavio je da je to udarac svim katolicima i kompletnoj Francuskoj.

- Zajednički ćemo ustati - napisao je Valls na Twitteru, prenosi Reuters.

Hina