ISIS se raspada, borci ne žele više ratovati

isil
Dokumenti ISIS-a iz Iraka pokazuju kako se u njihovim redovima sve češće javljaju znakovi koji ukazuju na pobunu.

Njihovi borci često se odbijaju boriti pa je tako primjerice jedan belgijski militant nedavno donio liječničko opravdanje po kojoj zbog boli u leđima ne može sudjelovati u borbama, dok su neki zatražili premještaj u Siriju ili su se jednostavno odbili boriti.

Sve to nalazi se u izvješću pronađenom u preuzetoj bazi ISIS-a u Mosulu u kojoj se navodi 14 problematičnih boraca iz "Tariq Bin Ziyad" u kojem su mahom stranci, piše Washington Post.

"On se ne želi boriti, želi se vratiti u Francusku", stoji u napomeni za 24-godišnjeg Francuza alžirskog porijekla te se nadalje navodi:

"Kaže da će mučeničku operaciju provesti kod kuće. Tvrdi da je bolestan, iako nema medicinsku dokumentaciju". Inače od 2011. ISIS-u se pridružilo daleko najviše boraca iz Francuske nego li iz bilo koje druge europske države.

Dokument koji je označen s godinom 2015. čini se da je popunjavan i kasnije. Vrlo je detaljan i u njemu se navode brojne informacije o svakom pojedinom borcu od toga kako se zove, iz koje države dolazi, iz koje mu je porijeklo, datum rođenja, krvna grupa i vještine s oružjem, kao i broj žena, djece i "robinja" koje posjeduju. Svemu su priložene i njihove fotografije.

Washington Post