ISIL ukrao 40 kg urana sa sveučlilišta u Mosulu

irak, ISIL, Ofenziva terorističke organizaci, Sirija, irak, ponovno preuzimanje Tikrita, ISIL, Ekstremisti iz ISIL-a, iračke snage, prljave bombe, smrtonosni otrovi, ISIL, Grad Mosul, irak, irak, Bagdad, ISIL, Ekstremisti ISIL-a, kulturocid, irak, Grad Mosul, irak, ISIL, Ekstremisti ISIL-a, iračke snage, irak, Ekstremisti ISIL-a, ISIL, Grad Mosul, irak, Ekstremisti iz ISIL-a
... kako smrtonosni otrovi neće biti upotrebljeni za izradu tzv. "prljave bombe", piše FOX News.
Materijal, za koji se ne vjeruje da je obogaćeni uran, je ukraden iz kemijskog labaratorija sa sveučilišta u Mosulu. Odgovorni za krađu su ISIL, teroristička grupa koja je osvojila drugi najveći irački grad prošlog mjeseca, te obećala kako će napasti i Bagdad. Iračke su vlasti od UN 8. srpnja zatražile pomoć u terorističkim prijetnjama koje dobivaju.

Iako se smatra kako se ukradeni materijal ne može iskoristiti kao oružje, strah postoji kako bi se od spojeva urana ipak mogla sastaviti nekakva primitivna "prljava bomba". Vjeruje se kako se ukradeni uran sa sveučilišta sastoji od prirodnog urana.

"Ne može se napraviti nuklearni eksploziv od ove količine urana, ali svi spojevi urana su ptrovni", rekao je glavni inspektor za atomsku energiju Olli Heinonen. "Ovaj maerijal također nije "dovoljno dobar" da se od njega napravi prljava bomba".

Glasnogovornik Pentagona Steve Warren izjavio je kako je SAD svjestan situacije, ali ne smatraju kako se uran može iskoristiti za oružje. "Ne vjerujemo da ima obogaćenog urana u Iraku. Ne možemo sa sigurnošću reći tko drži ukradeni uran. Važno je spomenuti kako je američka vlada radila sa iračkom još 2004. godine na tome da se sav obogaćeni uran makne iz Iraka. Vjerujemo kako tamo više nema obogaćenog urana, a ukradeni materijal je vjerojatno korišten samo u akademske svrhe."

Ranije ovog tjedna, Irak je potvrdio kako je vlada izgubila kontrolu nad nekadašnjim skladištem kemijskog oružja blizu Bagdada, kojeg su zauzeli naoružani teroristi.