FOTO/VIDEO  ISIL se približava centru Kobanija

ISIL, Ekstremisti ISIL-a, kurdi, Sirija, Kobani, ISIL, Ekstremisti iz ISIL-a
Kurdi koji brane grad Kobani i dalje odlijevaju napadima ISIL-a i nakon što su ekstremisti zauzeli pojedine dijelove grada. Štoviše, informacije s terena ističu kako su Kurdi uspjeli na nekoliko lokacija dovesti ISIL u zamku što je rezultiralo znatnim gubicima na strani terorista.

Zamjenik šefa obrambenog vijeća Kobanija, Ocalan Iso, istaknuo je kako se žestoke borbe i dalje vode na istoku i jugoistoku grada. Centar grada i dalje je pod kontrolom obrambenih snaga, no ISIL intenzivno gađa centar artiljerijom.

Izgleda kako su ISIL naišli na vrlo opasnog protivnika jer izvori sugeriraju kako su im gubici znatni te kako su već morali pozvati pojačanja, uključujući i iz Raqqe. Naime, napredak koji su ostvarili u petak - uključujući i zauzimanje jednog kurdskog sigurnosnog središta - nije rezultirao daljnjim uspjehom te su ISIL odbačeni na više lokacija.Iz SOHR-a, organizacije koja se poziva na brojne izvore s terena, ističu: "ISIL u borbu šalje borce koji nemaju previše iskustva. Napadaju na nekoliko strana i ovi ih stalno odbacuju i guraju ih natrag".

No, unatoč konkretnim pobjedama u sklopu Bitke za Kobani, ISIL je ipak u velikoj prednosti jer mogu dovesti pojačanja, dok su Kurdi zarobljeni u gradu zbog činjenice da im Turska, sa sjeverne strane, ne dopušta nikakvu pomoć.

Zbog ovakvog stava Ankare, koji očito pogoduje ISIL-u, Turska bi uskoro mogla imati velikih problema, naročito ako Kobani padne. Naime, kurdski PKK borci u Turskoj - koji su se desetljećima borili protiv turskih vlasti - trenutačno miruju pošto je na snazi mirovni proces, no taj mirovni proces mogao bi biti završen upravo padom Kobanija.

Visoki dužnosnik PKK-a, Cemil Bayik, komentirao je: "Upozorili smo Tursku. Ako nastave ovako naši gerilci će morati nastaviti rat s ciljem zaštite svog naroda". Sličnu poruku uputili su i drugi PKK-ovci, uključujući i lider pokreta, Abdullah Ocalan.