ISIL preuzeo odgovornost za napad u Las Vegasu

las vegas napad

... je najmanje 50 ljudi ubijeno, a 400 ranjeno kada je naoružani napadač otvorio vatru na masu na jednom koncertu u Las Vegasu, javlja Reuters.

Dužnosnici su identificirali napadača, 64-godišnjeg Amerikanca Stephena Paddocka, koji je donio više komada oružja na 32. Kat obližnjeg hotela, gdje se vjeruje da je počinio samoubojstvo.

U priopćenju objavljenom putem propagandne agencije ove grupe navodi se da je napadač bio "vojnik Islamske države", izvješćuje Independent.

''Napadač u Las Vegasu je vojnik Islamske države koji je odgovorio na pozive na napade na koalicijske zemlje'', navodi se u priopćenju.

Iz ISIL-a također tvrde da je napadač "prešao na Islam prije nekoliko mjeseci", ali nisu dali više detalja.

Informacije o Paddockovoj religiji i načinu života se još nisu pojavile iz drugih izvora. Glasnogovornik FBI-a je rekao da zasad nije nađena poveznica između ISIL-a i napadača u Las Vegasu Hotel Mandalay Bay, odakle je napadač Stephen Paddock pucao i ubio 58 osoba, a ranio 515, ponovo je otvoren za goste.

''Sigurnosno osoblje je ukinulo blokadu pristupa Mandalay Bayu i drugim MGM odmaralištima. Gosti se mogu vratiti u svoje sobe'', objavljeno je na Twitter profilu hotela Mandalay Bay, prenosi BBC.

Tko je Stephen Paddock

Strani mediji javljali su kako je policija ubila Paddocka u hotelskoj sobi iz koje je pucao po posjetiteljima festivala. Međutim, zamjenik šerifa lasvegaške policije Kevin McMahill izjavio je kako je još uvijek nejasno je li se Paddock sam ubio ili ga je ubila policija, javlja CNN.

Šerif Lombardo izjavio je kako policija vjeruje da se Paddock sam ubio prije upada policije u njegovu hotelsku sobu. Šerif kaže kako se Paddock prijavio u hotelsku sobu još prošli četvrtak.

Ne tretira se kao teroristički napad

64-godišnji bijelac Stephen Paddock je stanovnik Mesquitea u saveznoj državni Nevadi, u kojoj se nalazi i Las Vegas. Paddock je po posjetiteljima festivala pucao s 32. kata hotela Mandalay Bay. Prije toga je s prekidima živio u Renou, od 2011. do 2016., javlja Telegraph.

Također, neko je vrijeme stanovao i u Melbourneu na Floridi, od 2013. do 2015. Osim toga, stanovao je i u Hendersonu u Nevadi te još nekoliko lokacija od 1990. Policijski šerif u Las Vegasu kazao je da Paddock, koliko je poznato organima reda, nema veza s terorističkim organizacijama, a pokolj u Vegasu ne tretiraju kao teroristički napad.

Šerif okruga Clark, Joe Lombardo, rekao je da se radilo o napadu "usamljenog vuka".

Najmanje deset komada vatrenog oružja

U sobi iz koje je Paddock pucao nađeno je najmanje deset komada vatrenog oružja.

"Ovo je dan, za kojega bih poželio da ga nikad nisam vidio. Ovo što sam danas vidio je nešto najgore što sam ikad vidio.", rekao je zamjenik šerifa Kevin McMahill.

Policija pretražuje Paddockovu kuću, a njegovu cimericu Marilou Danley locirali su nakon višesatne potrage. NBC javlja kako je Paddock imao pilotsku dozvolu. Posljednji put je tražio izdavanje dozvole u 2010. godini.

Nema dosje

Policija javlja kako Paddock nema kriminalni dosje. "Ne znamo još puno o Paddocku. Živi u našem gradu, ali još nije bilo nikakvog policijskog kontakta s njim", rekao je Quinn Averett, glasnogovornik policije u Mesquiteu.

Dosad, kako navode, nije bilo prijavljenih poziva policiji zbog Paddocka, kao ni uhićenja. Čak nema zabilježenog ni policijskog zaustavljanja u prometu. Mesquite je gradić s 20 tisuća stanovnika, većinom umirovljenika i golfera.

Ima tri velika kasina, a dogodi se otprilike jedno umorstvo godišnje, kaže Averett.

Paddockov brat je šokiran

Brat ubojice, Eric Paddock, za WOFL-Channel 35 je kazao da je cijela obitelj "potpuno zatečena" događajima u Las Vegasu.

"Nismo imali pojma da bi se ovako nešto moglo dogoditi. Ne mogu ni zamisliti ovakvu strahotu... Ne razumijemo što se dogodilo", kazao je ubojičin brat te dodao da će kasnije dodatno komentirati cijelu situaciju.