FOTO/VIDEO  ISIL je istjeran iz posljednjeg velikog sirijskog grada

sirija rat
Munjevitom ofenzivom Sirijska vojska je uz pomoć savezničkih milicija oslobodila Al Bukamal (Abu Kamal). Iračke i sirijske snage službeno su prije toga se spojile na granici kod naftnog polja Akash. Islamska država je nakon toga pokušala je u očajničkom protunapadu odbaciti sirijsko-iračke snage, no bez uspjeha.
Uz dopuštenje iračkih vlasti, ofenziva je počela iz smjera nedavno oslobođenog Al Qaima, odnosno Iraka. Savezničke sirijsko-iračke snage potisnule su teroriste iz nekoliko sela s južne strane Al Bukamala kao iz naftnog polja Ratka s istoka i dovele ga u poluokruženje. Potom su se probile u sam Al Bukamal nakon čega je čini se došlo do raspada obrane i bijega većine boraca ISIL-a iz grada.

Time je teroristička organizacija istjerana iz posljednjeg velikog grada kojeg je držala u Siriji. Al Bukamal ima i ogroman strateški značaj, jer osigurava sirijskoj vladi direktan kontakt sa susjednim Irakom, što je zapadna koalicija godinama pokušavala spriječiti.

Veliku, možda i odlučujuću ulogu u ovom uspjehu odigrao je libanonski Hezbollah te iračke milicije, šiitski Kataib Hezbollah te mješovite šiitsko-sunitske dobrovoljačke formacije Hashd Al-Sha'abi (PMU), organizirane za borbu upravo protiv ISIL-a. Također, linije obrane ISIL-a u tom području su nakon brzog gubitka Al Qaima ostale neutvrđene, za razliku od sjeverozapadnog pravca prema Mayadeenu.
Istovremeno, Sirijske demokratske snage su istovremeno ušle u Markadah, jedno od većih preostalih naselja s druge strane Eufrata.

Brzina kojim su oslobođena dva vrlo važna grada, Al Qaim i Al Bukamal govori o stvarnoj moći ISIL-a, a to je čini se raspad sustava. Nije, doduše, u potpunosti još oslobođen cijeli teritorij Sirije od crnih zastava. Preostaje potez na desnoj obali Eufrata od Mayadina do Al Bukamala, kao i okolno pustinjsko područje koje još uvijek doseže gotovo do Sukhnah. Ni proameričke, dominantno kurdske Sirijske demokratske snage nisu još počistile lijevu obalu Eufrata, no obezglavljeni teroristi teško da će moći dugo odolijevati. Ostali su i bez gomile naoružanja, jer Sirijska vojska je u Deir ez-Zoru i Mayadeenu zatekla ogromne zalihe vojne opreme, uključujući i mnoge tenkove. Preostali borci kalifata nastavit će vjerojatno do tada gerilsku borbu, moguće neko vrijeme u nekoj izoliranoj i strateški nevažnoj enklavi.

Oslobođenje Al Bukamala je i konačna potvrda kraha Islamske države u Siriji kao i susjednom Iraku.