Irski premijer Varadkar traži sastanak s Johnsonom slijedeći tjedan

irska, Velika Britanija, BREXIT

Irski premijer Leo Varadkar zatražio je sastanak s britanskim kolegom Borisom Johnsonom slijedećeg tjedna , naglašavajući kako je vrijeme za London da iznese Dublinu nove prijedloge Brexita koje je predstavio u ovom tjednu.

Uz manje od mjesec dana do planiranog britanskog odlaska, Johnson je zatražio značajne promjene u spornom pitanju granice između Sjeverne Irske pod britanskom vladavinom i članice EU irske - u odnosu na raniji sporazum koji je s EU dogovorila njegova prethodnica Theresa May prije skoro godinu dana.

I Europska unija i Irska priopćile su, međutim, kako je mala vjerovatnoća kako će novi britanski prijedlozi dovesti do sporazuma, a Dublin je oštro upozorio Britaniju da se kreće u pravcu Brexita bez sporazuma ukoliko ne pruži nove ustupke.

"U procesu smo aranžiraranja sastanka s premijerom Johnsonom u slijedećoem tjednu"- izjavio je Varadkar novinarima.

"Vremena je malo. Europski samit održat će se 17 i 18, listopada i nije rezonski očekivati od 27 ili 28 šefova vlada odlučiti potpisati nešto što su vidjeli prethodnu noć" - kazao je. 

Premijer Finske, koja drži rotirajuće predsjedjedavanje EU, izjavio je kako je poručio Johnsonu u telefonskom rzgovoru da je bitno postići sporazum u roku od tjedan dana kako bi bio spreman za samit.

"Johnson tvrdi kako je pristao na te vremenske rokove i da shvaća preduvijete koje sam predstavio za očuvanje Sporazuma na Veliki petak (irskog mirovnog sporazuma), održavanje jedinstva EU i funkcioniranje internog tržišta, koji su bitni za rješenje - navodi u izjavi za javnost finski premijer Antti Rinne.

Johnsonova glasnogovornica odbila je komentirati njegove rasprave s ostalim čelnicima EU, prenosi Reuters.