Iranski ministar tvrdi da je odbacivanje međunarodnog prava u porastu

zarif , međunarodno pravo, iranski ministar, svijet

Zarif je doputovo u Peking kako bi izvijestio kineske dužnosnike o vojnim nedavnim susretima u Francuskoj posvećenim iranskom nuklearnom sporazumu 

Odbacivanje međunarodnog prava u porastu je, izjavio je u ponedjeljak iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif tijekom sastanka u Pekingu sa šefom kineske diplomacije, državnim vijećnikom Wang Yijem. 

''Odbacivanje međunarodnog prava nije samo nepoštovanje međunarodnog prava, nego zapravo predstavlja prezir prema međunarodnom pravu, i mi trebamo zajednički raditi protiv toga'', poručio je Zarif Wangu, u komentarima pred novinarima. 

Zarif je doputovo u Peking kako bi izvijestio kineske dužnosnike o vojnim nedavnim susretima u Francuskoj posvećenim iranskom nuklearnom sporazumu, ali nije pružio nikakve detalje o njima. 

Zarif je na smitu G-7 održao razgovore s domaćinom sastanka, francuskim predsjednikom Emmanueelom Macronom, dok Pariz intenzivira napore na ublažavanju napetosti između Washingtona i Teherana, a Washington izražava iznenađenost francuskim potezom.  

Nuklearni sporazum iz 2015. između Irana i svjetskih sila imao je za cilj limitirati iranske nuklearne aktivnosti u zamjenu za ukidanje brojnih međunarodnih sankcija Teheranu. 

Otkako je povukao Washington iz sporazuma u prošloj godini, američki predsjednik Donald Trump provodi politiku maksimalnog pritiska u pokušaju da prinudi Iran na nove pregovore koji bi imali za temu iranski program balističkih projektila i njegove regionalne aktivnosti.  Kina ima bliske energetske i diplomatske veze s Iranom i jedna je od potpisnica nuklearnog sporazuma, za koji tvrdi da mora biti očuvan. 

''Mi smo značajni strateški partneri. To govori o visokoj razini naših odnosa i bliskoj strateškoj suradnji'', izjavio je Wang.  Kina podržava sve napore koji su od koristi za očuvanje nuklearnog sporazuma, dodao je Wang, u komentarima kasnije objavljenim na stranicama ministarstva vanjskih poslova. 

Kina također "shvaća razumljive zahtjeve koji iznosi Iran", kazao je on, dodajući da će Kina nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u ublažavanju napetosti u regiji Zaliva. 

Zarif je kazao da je posebno uzbuđen kineskom inicijativom Pojas i put, koja ima za cilj da oživi stari projekat Put svile s golemim infrastrukturnim projektima koji povezuju Kinu s ostatkom Azije i dalje.  

Iran smatra Pojas i put "budućnošću naše regije i globalnih interakcija", dodao je on, prenosi Reuters. 

(bljesak.info)