Iran: Nema sporazuma u slučaju novih sankcija

iran, međunarodne sankcije, sporazum, SAD, šest svjetskih sila, bijela kuća
Magazin je u intervjuu pitao Zarifa što će se dogoditi ako kongres uvede nove sankcije, čak i s odgodom od šest mjeseci. "Cijeli sporazum je mrtav", odgovorio je iranski ministar misleći na sporazum postignut 24. studenoga između šest svjetskih sila i Teherana koji se obvezao ograničiti svoj nuklearni program u zamjenu za djelomično ublažavanje sankcija.

"Ne volimo pregovarati pod prisilom", dodao je Zarif. "Ako kongres usvoji sankcije, to pokazuje nedostatak ozbiljnosti i želje SAD-a da se postigne rješenje", istaknuo je iranski ministar.

Bijela kuća je prošloga tjedna objavila da se protivi inicijativi nekoliko senatora za uvođenje novih sankcija protiv Irana, i u slučaju da one stupe na snagu tek za nekoliko mjeseci. Senatori su raspravljali o ideji da se Iranu uvedu nove sankcije koje bi se aktivirale nakon šest mjeseci ili u slučaju da Iran prekrši uvjete iz prijelaznog sporazuma koji je 24. studenoga u Ženevi potpisao sa šest svjetskih sila: Velikom Britanijom, Kinom, Francuskom, Njemačkom, Rusijom i SAD-om.

Hina