Irak osudio trojicu Francuza na smrt zbog pripadnosti Islamskoj državi

Irak osudio trojicu Francuza na smrt zbog pripadnosti Islamskoj državi
Trojica Francuza osuđena su u nedjelju na smrtnu kaznu zbog pripadnosti Islamskoj državi, rekao je AFP-u sudac bagdadskoga suda koji je sudjelovao u donošenju presude.

Riječ je o Kevinu Gonotu, Leonardu Lopezu i Salimu Machouu, koje su u Siriji uhitili pripadnici Arapsko-kurdskog saveza koji se bori protiv IS-a, prije nego što su u veljači s još devetoricom svojih sunarodnjaka prebačeni u Irak.

"Osuđeni su na smrtnu kaznu jer je dokazano da su bili pripadnici terorističke grupe IS-a", rekao je dužnosnik suda koji je želio ostati anoniman jer mu nisu dopuštene izjave za medije.

Prema iračkom zakonu, kojim je smrtna kazna predviđena za sve one koji se pridruže terorističkoj organizaciji, bez obzira na to jesu li sudjelovali u borbama ili nisu, trojica muškaraca imaju 30 dana za žalbu.

Dosad je troje francuskih državljana već proglašeno krivima zbog pristupanja Islamskoj državi u Iraku. Sve troje osuđeno je na doživotni zatvor.

Presude izrečene u nedjelju mogle bi ponovno otvoriti raspravu o problematičnom povratku džihadista u zemlje iz kojih potječu.

Odvjetnik Leonarda Lopeza, 32-godišnjeg Parižanina koji je prešao na islam, osudio je prebrzo djelovanje iranskog pravosuđa.

"Francuskoga državljanina osudili su samo na temelju niza ispitivanja provedenih u bagdadskim zatvorima", kazao je odvjetnik Me Nabil Boudi.

"Ministarstvo vanjskih poslova zajamčilo nam je da će svi Francuzi imati pravo na pošteno suđenje čak i u Iraku", rekao je za AFP.

Aktivisti angažirani na obrani ljudskih prava osudili su "realnu opasnost od mučenja" te dodali kako "nema jamstava da će suđenja biti pravedna".

vijesti.hr