Iračke snage i kurdski borci napreduju protiv ISIL-a

Televizija al-Arabiya, Dubaij, irak, saudijska arabija, irak, UN i Irak, kurdi, ISIL, Ekstremisti ISIL-a, ISIL, irak, šitske milicije, irak, ISIL, Ekstremisti iz ISIL-a, Peshmerga, kurdi, Ekstremisti iz ISIL-a, Ekstremisti ISIL-a, irak, Daesh , irak, ramadi, iračka vojska, Ekstremisti iz ISIL-a, irak, ISIL, Ekstremisti ISIL-a, grad Barwanah, ISIL, Ekstremisti iz ISIL-a, irak, Grad Mosul, iračka vojska, Grad Mosul, irak, ISIL, irak, ISIL
Iračke snage sigurnosti i šijitske milicije preuzele su kontrolu nad strateški važnim gradom Jurf al-Sakhar u blizini Bagdada koji se do sada nalazio u rukama ISIL-a. U isto vrijeme kurdski borci ostvarili su napredak protiv ISIL-a na sjeveru Iraka uz pomoć savezničkih zračnih napada predvođenih SAD-om.

Zauzimanje grada Jurf al-Sakhar važna je pobjeda pro-vladinih snaga nakon više mjeseci borbi protiv ISIL-a, naročito u vrijeme kada iz ISIL-a poručuju kako se spremaju na veliku bitku za Bagdad.

"Naše snage uz potporu dobrovoljaca sada su u punoj kontroli nad gradom Jurf al-Sakhar, a teroristi su pobjegli prema lokacijama na jugozapadu", rekao je glasnogovornik iračkih snaga sigurnosti.Pobjeda je važna iz nekoliko razloga - kao prvo tu je obrana Bagdada, no zauzimanjem grada pokreće se kampanja s ciljem presijecanja ruta koje militanti koriste prema zapadnoj provinciji Anbar. Nadalje, ovom pobjedom sprječava se potencijalni napredak ISIL-a prema prostorima južno od Bagdada, većinski šijitskim prostorima koji su za sada relativno mirni.U zadnjoj borbi za grad koji se nalazi na oko 60 kilometara južno od Bagdada, prema riječima iračkih dužnosnika, ubijeno je 67 iračkih snaga sigurnosti te oko 300 ISIL-ovih boraca.

Oslobođenje grada komentirao je na državnoj televiziji i premijer Haider al-Abadi koji je rekao kako će se stanovnici koji su morali napustiti svoje domove uskoro moći vratiti natrag u svoj grad.

U isto vrijeme Kurdi ostvaruju napredak na sjeveru - tijekom jučerašnjeg dana zauzeli su grad Zumar koji bi im mogao poslužiti kao uporište za kretanje u oslobađanje drugih okolnih gradova i naselja.

Grad Zumar su zauzele kurdske Peshmerga snage - napad protiv ISIL-a pokrenut je iz 5 pravaca. Izvori ističu kako je otpor bio žestok, no Peshmerge su ipak ušli u grad koji je bio jedan od prvih kurdskih gradova na sjeveru Iraka koji je pao u ruke ISIL-a za vrijeme njihove ljetne ofenzive.No, pitanje je hoće li Kurdi uspjeti zadržati kontrolu nad gradom. Naime, Zumar su već jednom zauzeli u rujnu ove godine, no ISIL je nastavljao s žestokim napadima pa su se Kurdi kasnije povukli nakon većeg broja žrtava.

Iz američke vojske ističu kako su tijekom petka i subote izveli 22 zračna napada te kako je u pojedinim slučajevima meta bila ISIL-ova artiljerija. Situacija oko grada Kobani na sjeveru Sirije i dalje je teška, no američki dužnosnici ističu kako je opasnost od pada grada u ruke ISIL-a danas manja nego ranije, mada i dalje postoji.

Izvor(i): Reuters / AP