FOTO/VIDEO   Iračka vojska preuzela kontrolu nad Ramadijem

Televizija al-Arabiya, Dubaij, irak, saudijska arabija, irak, UN i Irak, kurdi, ISIL, Ekstremisti ISIL-a, ISIL, irak, šitske milicije, irak, ISIL, Ekstremisti iz ISIL-a, Peshmerga, kurdi, Ekstremisti iz ISIL-a, Ekstremisti ISIL-a, irak, Daesh , irak, ramadi, iračka vojska, Ekstremisti iz ISIL-a, irak, ISIL, Ekstremisti ISIL-a, grad Barwanah, ISIL, Ekstremisti iz ISIL-a, irak, Grad Mosul, iračka vojska, Grad Mosul, irak, ISIL, irak, ISIL
Iračke snage još nisu uspjele vratiti kontrolu nad važnim zapadnim gradom Ramadijem, koji se još uvijek djelomično nalazi pod kontrolom ISIL-ovih terorista, no već najavljuju nove akcije pa je tako irački premijer Haider al-Abadi istaknuo kako će, nakon oslobođenja Ramadija, iračka vojska krenuti u oslobađanje najvećeg grada u Iraku koji se nalazi pod kontrolom ISIL-a, Mosula na sjeveru zemlje.

Mosul je na neki način glavni grad ISIL-ovog "kalifata" na prostoru Iraka, isto što je i Raqqa u Siriji. Nadalje, u Mosulu se nalaze sve njihove administrativne i državne strukture. Kada bi pao Mosul došlo bi možda i do raspada ISIL-a u Iraku.

Oslobođenje Ramadija bi stoga svakako iračkoj vojsci dalo jednu snažnu psihološku motivaciju da krenu dalje, prema Mosulu. No, između Ramadija i Mosula nalazi se 420 kilometara.

"Oslobođenje dragog nam Mosula biti će ostavreno uz suradnju i jedinstvo svih Iračana, nakon pobjede u Ramadiju", rekao je irački premijer, očito vjerujući da je bitka za Ramadi gotovo dobivena.

Izvor: reuters.com