FOTO/VIDEO   Iračka vojska preuzela kontrolu nad Ramadijem

Iračke snage još nisu uspjele vratiti kontrolu nad važnim zapadnim gradom Ramadijem, koji se još uvijek djelomično nalazi pod kontrolom ISIL-ovih terorista, no već najavljuju nove akcije pa je tako irački premijer Haider al-Abadi istaknuo kako će, nakon oslobođenja Ramadija, iračka vojska krenuti u oslobađanje najvećeg grada u Iraku koji se nalazi pod kontrolom ISIL-a, Mosula na sjeveru zemlje.

Mosul je na neki način glavni grad ISIL-ovog "kalifata" na prostoru Iraka, isto što je i Raqqa u Siriji. Nadalje, u Mosulu se nalaze sve njihove administrativne i državne strukture. Kada bi pao Mosul došlo bi možda i do raspada ISIL-a u Iraku.

Oslobođenje Ramadija bi stoga svakako iračkoj vojsci dalo jednu snažnu psihološku motivaciju da krenu dalje, prema Mosulu. No, između Ramadija i Mosula nalazi se 420 kilometara.

"Oslobođenje dragog nam Mosula biti će ostavreno uz suradnju i jedinstvo svih Iračana, nakon pobjede u Ramadiju", rekao je irački premijer, očito vjerujući da je bitka za Ramadi gotovo dobivena.

Izvor: reuters.com