Iračka vojska pokrenula najveću ofanzivu na Mosul

tenkovi
... iračka vojska je osvojila 15 sela u južnom dijelu grada, a veliki broj vojnih vozila, dobiva podršku od iračkih zračnih snagama i krenuli su prema položajima ISIS-a.

Irački premijer Hajder al Abadi najavio je jučer početak vojne operacije radi istjerivanja militanata ISIS-a iz zapadnog dijela Mosula, koji je još pod kontrolom terorista. Inače, Mosul je glavni grad pokrajine Nineva. Također je kazao kako ima punu podršku SAD-a, Rusije i EU, kako bi se oslobodio ovaj grad.

U televizijskom obraćanju premijer al Abadi je najavio operaciju "Dolazimo Nineva.

- Naše snage oslobodit će ostatak grada, osloboditi građane od represije i terorizma koji provodi ISIS - rekao je on.

Posebno je zanimljivo kako su avioni iračke vojske bacali letke u grad ne bi li time "nagovorili" teroriste ISIS-a da se predaju. Jedan od časnika na bojišnici je za AFP rekao rano jutros kako su teroristi ISIS-a očajni.

- Pokušat će sve, ubiti koliko mogu, jer znaju i sami da će umrijeti - rekao je Alaa, časnik na terenu, a prenosi AFP.

Kako prenose strane agencije nebo iznad Mosula je crno od silnog bombardiranja, dok tisuće pripadnika iračke vojske napreduje prema samom centru grada. Inače, u listopadu prošle godine, uz američku podršku Irak je počeo operaciju preuzimanja Mosula od ISIS-a.

Mosul je drugi po veličini grad u Iraku, a pod okupacijom ISIS-a je od sredine 2014. godine, a prema pisanju AFP procjenjuje se da u njemu nalazi preko 600 tisuća civila.