Incident u Ljubljani: Skrnavljenje budućeg vjerskog objekta

Incident u Ljubljani: Skrnavljenje budućeg vjerskog objekta
Na gradilište Islamskog vjerskog centra u Ljubljani, gdje će se podići prva džamija u Sloveniji, u noći s utorka na srijedu odbačene su svinjske glave, o čemu je istragu povela policija, dok je Islamska zajednica u Sloveniji pozvala sve druge vjerske zajednice da oštro osude taj čin i skrnavljenje budućeg vjerskog objekta.
Policija je objavila da se istraga vodi protiv nepoznate osobe ili osoba koji se sumnjiče za kazneno djelo poticanja na neprijateljstvo, nasilje ili netoleranciju na vjerskoj osnovi, kažnjivo zatvorom do dvije godine.

Islamska zajednica Slovenije, koju vodi muftija Nedžad Grabus, potvrdila je u priopćenju za javnost da su »gnusni čin« prvi opazili radnici koji su ujutro došli na gradilište, o čemu je onda obaviještena i policija.

Na mjestu buduće džamije pronađene su svinjske glave te tegle pune svinjske krvi, a policija je izvršila uviđaj i pokrenula postupak otkrivanja nepoznatih počinitelja.

U Islamskoj zajednici Slovenije u svojoj reakciji navode da slučaj smatraju napadom na manjinsku vjersku zajednicu, pri čemu su pozvali sve ostale vjerske zajednice, uključujući Katoličku crkvu i Srpsku pravoslavnu crkvu, da taj čin energično osude.

Islamska zajednica pri tome je osudila kampanju desničarskoj oporbi bliskog tjednika »Reporter« i njegove članke u kojima se u zadnje vrijeme na »huškački« način pisalo o muslimanima u Sloveniji i »ubrzanoj gradnji« islamskog centra u Ljubljani i džamije te to povezivalo s navodnom islamskom opasnošću u Europi i migrantima.

»Bez obzira na takve huškačke napade islamski će vjerski centar obogatiti Ljubljanu i cijelu Sloveniju koja je u prošlosti već pokazala da zna živjeti u toleranciji i da su njena vrata otvorena za svakoga tko je dobronamjeran i iskren«, navodi se u priopćenju Islamske zajednice Slovenije te dodaje da je neprijateljstvo bolest duha, ali i sigurnosni problem.

Ljubljanska džamija s islamskim centrom trebala bi biti završena sljedeće godine, a stajat će oko 35 milijuna eura.

Trećinu novca osigurao je donacijom Katar, a očekuju se i prilozi muslimana iz Slovenije i drugih država.

Hina