Ikea plaća 46 milijuna dolara roditeljima djeteta koje je usmrtila komoda

ikea, odšteta, smrt dječaka

Velika švedska trgovina pokućstva Ikea treba isplatiti 46 milijuna dolara roditeljima dvogodišnjaka na kojega je u Sjedinjenim Državama pala njezina komoda, zbog čega je dijete umrlo, priopćio je odvjetnički ured koji zastupa obitelj.

Na malenog Jozefa Dudeka je u svibnju 2017. u njegovu domu u Kaliforniji pala nestabilna komoda iz linije Malm koju je veći broj kupaca nakon više sličnih nesreća sa smrtnim ishodom vratio proizvođaču.

Roditelji Jozefa Dudeka su 2018. tužili proizvođača pokućstva zbog toga što nije "poduzeo potrebne mjere kako bi poboljšao sigurnost i stabilnost svojih komoda", dodaje ured Feldman Shepherd u priopćenju.

Najveći svjetski proizvođač pokućstva pristao je u ponedjeljak isplatiti obitelji 46 milijuna dolara, što bi mogla biti "jedna od najvećih odšteta u američkoj povijesti za smrt djeteta", dodaje ured.

Ovaj odvjetnički ured je još 2016. dobio tužbu protiv švedske grupacije koja mora isplatiti 50 milijuna dolara trima obiteljima čija su djeca smrtno stradala od njezinih komoda.

Glasnogovornica Ikee je za France Presse potvrdila iznos. "I ubuduće ćemo proaktivno raditi na tom veoma važnom pitanju sigurnosti u domu", rekla je.

Ikea je u lipnju 2016. priopćila da je vraćeno gotovo 36 milijuna komoda Malm u Sjevernoj Americi i 1,6 milijuna u Kini, nakon pogibije šestero djece i nesreća u kojima je u SAD-u ozlijeđeno tridesetak djece.