I Švicarci protiv?

muslimanke burka
Više od 70 posto Švicaraca podržava inicijativu da se u toj zemlji zabrani nošenje burki, rezultat je ankete provedene na skoro 16 tisuća ispitanika iz svih švicarskih kantona, objavili su švicarski mediji.

Među onima koji su za zabranu nošenja te odjeće, u nekim muslimanskim kulturama tradicionalnog ženskog odijela koje im prekriva lice i cijelo tijelo, je 73 posto muških ispitanika i 69 posto žena.

Razlike kako na to pitanje gledaju u različitim švicarskim kantonima su vrlo male i za zabranu burki je uvjerljiva većina građana, pokazalo je ispitivanje.
U kantonu Ticino nošenje burki zabranjeno je od sredine ove godine, ali je jedna grupa građana pokrenula inicijativu da se o zabrani burki u cijeloj Šviicarskoj iduće godine održi referendum.

Za to ove i iduće godine trebaju prikupiti 100.000 potpisa.

Veće su pak razlike u gledanju na to pitanje ako se pogledaju političke simpatije ispitanika.
Za zabranu burki je čak 96 posto onih koji glasuju za desničarsku Pučku stranku SVP, te 73 posto liberalnih glasača i 75 posto onih koji glasuju za demokršćane.
Glasači Socijalističke stranke su podijeljeni, pa ih je 47 posto za zabranu, a 49 posto protiv, a jedini koji su u izrazitoj dvotrećinskoj većini protiv zabrane burki su glasači stranke Zelenih.
Skupina koja stoji iza inicijative da se o zabrani nošenja burki Švicarci odluče na nacionalnom referendumu tvrdi da zabrana ne bi bila akt diskriminacije, što argumentiraju i jednom presudom Europskog suda za ljudska prava o tom pitanju, i kažu da je pokrivanje lica žena u suprotnosti s liberalnim suživotom u slobodnim društvima poput švicarskog.

Hina