'Hrvati pokušavaju spriječiti proboj 20.000 migranata. Oni su naoružani, gotovo svi imaju nož'

 'Hrvati pokušavaju spriječiti proboj 20.000 migranata. Oni su naoružani, gotovo svi imaju nož'

Nagranici s Hrvatskom, samo 224 kilometara od Austrije, više od 20.000 migranata čeka "proboj" prema Centralnoj Europi, piše austrijski Krone Zeitung.

List citira šefa odjela migracija u Ministarstvu unutarnjih poslova Austrije s najnovijim informacijama oficira za vezu o situaciji na granici BiH i Hrvatske, u blizini Velike Kladuše.

"Vrlo brzo bi se na graničnom prijelazu kod Velike Kladuše mogli suočiti s pokušajem proboja najmanje 20.000 migranata prema centralnoj Europi. Oni su naoružani, gotovo svi imaju nož", rekao je austrijski stručnjak.

Dalje se navodi da hrvatska policija trenutno pokušava zaustaviti migrante.

"Postoje tendencije koje su zabrinjavajuće. Više ne dolaze obitelji, skoro da nema žena. Čak 95 odsto migranata koji se žele probiti preko Velike Kladuše su mladići, gotovo svi naoružani noževima. Granični policajac je već izboden", Krone citira izvore u Beču.

Dalje se navodi da među migrantima koji čekaju u Bosni više nema Sirijaca nego većinu čine Pakistanci, ali ima i Iranaca, Alžiraca, Marokanaca...

"Njihov cilj nije Austrija koja sada ima lošu reputaciju. Migranti žele u Njemačku ili skandinavske zemlje", piše Krone Zeitung i dodaje da su migranti dobro opremljeni, pa mnogi imaju prepaid kreditne kartice UNHCR-a i UNICEF-a.

"Europa ne želi nametati bilo kakvu pomoć Hrvatima. Treba spriječiti proboj u Velikoj Kladuši, kako bi se odvratile desetine tisuća novih migranata", naglašavaju u Ministarstvu unutarnjih poslova Austrije i dodaju da će od ovog mjeseca na granicu BiH i Hrvatske stići snage europske granične policije Frontex, prenosi Abc.ba.

Podsjetimo, migranti su iz BiH nedavno pokušali proboj u Hrvatsku preko graničnog prijelaza Maljevac, ali je ta "dvodnevna opsada" uspješno okončana vraćanjem migranta u kampove.