Hrvat na korak od otkrića lijeka za rak pluća, testiranja počinju već ove godine

Štagljar rak pluća
HRT

Velik uspjeh postigao je hrvatsko-kanadski tim znanstvenika predvođenog jednim od najcjenjenijih hrvatskih stručnjaka Igorom Štagljarom. U prestižnom časopisu Nature Chemical Biology objavili su nove molekularno-biološke metode za koje bi mogle dovesti do novih lijekova za karcinom pluća. Klinička istraživanja počinju uskoro.

Novu nadu za 60.000 oboljelih u svijetu od rijetkog karcinoma pluća daje tim profesora Igora Štagljara iz Toronta. Razvili su novu molekularno-biološku metodu za pretraživanje lijekova.

  • Mi smo tom primjenom naše novorazvijene metode na protein EGFR, tj. receptor za epidermalni faktor rasta pronašli tri potencijala takozvana precizna lijeka koji djeluju isključivo na mutiranu formu te na taj način sprečavaju prijenos signala samo u stanicama karcinoma pluća koje su rezistentne na sve do sada poznate lijekove, objasnio je akademik Igor Štagljar s Odjela za biokemiju i medicinsku genetiku Sveučilišta u Torontu.
  •  
  • Lijekovi nemaju negativnog utjecaja na zdrave stanice. Dva već poznata lijeka za leukemiju mogli bi preusmjeriti za liječenje karcinoma pluća, a jedan su prvi u svijetu razvili ispočetka.

    "Nazvali smo ga EMI1, a taj lijek ima potpuno novi mehanizam djelovanja u stanicama karcinoma pluća u nemalim stanicama te smo također pokazali njegovo izvrsno djelovanje u organoidima iz istih pacijenata, rekao je akademik Igor Štagljar za Dnevnik HRT-a.

    Klinička istraživanja provodit će se u Torontu za nekoliko mjeseci, a nakon toga i u Klinici za plućne bolesti Jordanovac. Suradnja sa Sveučilištem u Torontu važna je u istraživanju i liječenju karcinoma pluća. Ali i financijske uštede su goleme jer da bi lijek ušao u kliničku primjenu, potrebno je više od milijardu dolara.