Hodorkovski se u Berlinu nakon deset godina sastao s obitelji

ruski tajkun, Mihail Hodorkovski, berlin, Rusija
Bivši ruski tajkun Mihail Hodorkovski ponovno se našao sa članovima njegove obitelji u subotu u Berlinu, dan nakon što je nakon deset godina oslobođen iz zatvora.
Hodorkovski, star 50 godina, pušten je u petak iz zatvora blizu Arktičkog kruga nakon što ga je pomilovao ruski predsjednik Vladimir Putin, njegov bivši politički protivnik. Hodorkovski je odmah otputovao u Berlin gdje su u subotu pristigli i članovi njegove obitelji.
»Moja obitelj ponovno je na okupu i vrlo, vrlo smo sretni što zajedno nakon deset godina razdvojenosti«, rekao je njegov sin Pavel Hodorkovski, koji je doputovao iz SAD-a, pred hotelom Aldon u Berlinu.»Kako možete i zamsiliti, moj otac sada proživljava mnogo toga«, rekao je.
Roditelji Hodorkovskog, Marina i Boris, također su doputovali i sastali se sa sinom, rekao je glasnogovornik obitelji.
Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o pomilovanju zatočenog naftnog tajkuna Mihaila Hodorkovskog, koji je u zatvoru bio deset godina, objavio je u petak Kremlj. Odluka je stupila na snagu odmah. Hodorkovski je ubrzo potom napustio zatvor u gradu Segežu u ruskoj republici Kareliji.
U svibnju 2005. sud u Moskvi proglasio je Hodorkovskog krivim za pronevjeru i neplaćanje poreza i kaznio ga s devet godina zatvora. Kasnije je presuda smanjena na osam godina. U prosincu 2010.
Hodorkovski je u drugom slučaju osuđen na 14 godina zatvora za krađu nafte i pranje novca. U prizivu mu je kazna smanjena na 10 godina i 10 mjeseci zatvora. Redovno je na slobodu trebao izaći u kolovozu 2014.
Nekada najbogatiji Rus i žestoki Putinov protivnik pomilovan je iz humanitarnih razloga, kako je navedeno u predsjedničkom ukazu, pošto je zatražio pomilovanje kako bi mogao biti s teško bolesnom majkom.
S obzirom da takva molba automatski podrazumijeva priznavanje legitimnosti sudskih akata donesenih protiv njega, Hodorkovski ne samo da neće moći biti rehabilitiran u Rusiji već će očito i izgubiti borbu za imovinu Jukosa koju bi mogao pokrenuti u inozemstvu.
U Berlinu, gdje se u subotu sastao sa starijim sinom Pavelom, Hodorkovski je objavio priopćenje u kojem potvrđuje da je tražio oprost iz obiteljskih razloga, ali da nije priznao krivnju za utaju poreza.
»Obratio sam se ruskom predsjedniku 12. studenoga sa zahtjevom za oprost u vezi s obiteljskim okolnostima. Priznanje krivnje nije se spominjalo«, rekao je Hodorkovski.
Politički analitičari kažu da je pomilovanje trebalo Kremlju kako bi ublažio međunarodne kritike o poštivanju ljudskih prava u zemlji i uljepšao svog međunarodni ugled uoči Zimskih olimpijskih igara u Sočiju.

Hina