Hirošima obilježila 66. godišnjicu atomskog napada

Ceremoniji obilježavanja godišnjice prisustvovalo je oko 50 000 ljudi, među kojima i japanski premijer Naoto Kan, gradonačelnik Hirošime Kazumi Macui kao i predstavnici više od 60 zemalja, uključujući i SAD, prenijele su agencije.

Napad je naredio tadašnji predsjednik SAD Hari Truman, bez jakog vojnog razloga, pošto je Japan prethodno nudio kapitulaciju.

Atomska bomba pretvorila je u pepeo 13 kvadratnih kilometara, Hirošima je potpuno uništena, a poginulo je 140 000 ljudi odmah ili u roku od šest meseci.

Tri dana kasnije druga američka atomska bomba bačena je na Nagasaki, gde je poginulo na desetine tisuća ljudi, a Japan je 15. kolovoza kapitulirao i time je završen Drugi svjetski rat.

Premijer Japana je istakao da Japan nikada ne smije da zaboravi nesreću nuklearnog oružja koje je prije 66 godina razorilo Hirošimu.

"Ne smijemo nikada da dozvolimo da se to ponovo dogodi", rekao je premijer.

Kan se založio za budućnost bez atomske energije, ukazavši da trenutna nuklearna kriza u nuklearki Fukušima znači da se Japan mora okrenuti drugim izvorima energije.

"Smanjiću japansko oslanjanje na nuklearnu energiju, s ciljem kreiranja društva koje neće zavisiti od atomske energije", podvukao je Kan.

Premijer Japana je rekao da je dugotrajna i velikih razmjera nuklearna kriza u Fukušimi i curenje radijacije izazvalo ozbiljnu zabrinutost ne samo u Japanu već i u cijelom svijetu.

I gradonačelnik Hirošime pozvao je japansku vladu da preispita energetske izvore poslije nuklearne nesreće u Fukušimi, izazvane potresom i tsunamijem 11. ožujka.

Srna