Haiti pogodio novi potres od 4,5 stupnja po Richteru

Potres
AFP

Američki seizmolozi procijenjuju da je današnji potres imao snagu od 4,5 stupnjeva po Richteru.

Za usporedbu, potres u utorak koji je i dosad odnio više od 50 tisuća života i za kojeg se strahuje da bi konačni broj žrtava mogao biti i 200 tisuća poginulih, imao je snagu od 7 stupnjeva.

- Non - stop se osjete vibracije. Doduše mi smo sad svi preplašeni, ne znam skaču li djeca pa se osjete vibracije ili rade generatori pa su zbog toga vibracije, ali stalno, stalno se nešto osjeti - rekla je Renata Kasač, Osječanka koja sa suprugom i djecom živi na Haitiju za Novu TV.

Vlasti te karipske države tvrde kako dosad poginulo najamnje 50 tisuća ljudi, četvrt milijuna ih je ozlijeđeno, a oko 1,5 milijuna ih je ostalo bez krova nad glavom. Deseci tisuća ljudi već četvrti dan žive, spavaju i jedu, kad imaju što, na ulicama glavnog grada Port-Au-Princea. Oko njih su leševi preminulih koji se sahranjuju u masovne grobnice.

Situacija postaje sve gora zbog otežane dostave hrane i lijekova, a bande, koje su i prije potresa vladale velikim dijelovima grada, naoružane vatrenim oružjem i mačetama nesmetano pljačkaju.

jutarnji.hr