GUTERRES Potrebna je veća ambicija za ublažavanje klimatske krize

GUTERRES Potrebna je veća ambicija za ublažavanje klimatske krize

Skup o klimatskim promjena završio je danas u Madridu usvajanjem dokumenta koji je s blagim riječima govori o "hitnosti" snažnijeg djelovanja kako bismo sljedeće godine, kada Pariški klimatski sporazum ulazi u fazu implementacije, smanjili emisiju stakleničkih plinova.

Generalni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres izrazio je razočarenje zbog takvih rezultata Konferencije o klimatskim promjenama COP25, javio je AFP.

"Međunarodna zajednica propustila je važnu priliku koja je trebala biti iskorištena da se pokaže veća ambicija za ublažavanje, prilagođavanje i finansiranje pitanja koja se tiču rješavanja klimatske krize" - dodao je.

Izražena je hitna potreba za novim obavezama smanjenja ugljika kako bi se prevazišao jaz između trenutnih emisija i cilja iz Pariškog ugovora o smanjenju zagrijavanja ispod dva stupnja, saopćila je zemlja domaćin samita Španiolska.

"Građani svijeta traže da brže i bolje krenemo naprijed" - rekla je čileanska ministrica okoliša i predsjednica COP25 Carolina Schmidt na završnom plenarnom zasjedanju.

Izaslanica za klimu za Maršalska Ostrva Tina Eonemto Stege izrazila je žaljenje zbog novousvojenog teksta koji, ističe, ne odražava ništa slično onome što bi trebalo biti usvojeno. Mišljenja je da je u pitanju minimum te žali što se zemlje nisu mogle složiti oko ambicioznijeg teksta.

Aktivistkinja Greta Thunberg koja je imenovana za "Osobu godine" prema časopisu Time u petak je osudila svjetske lidere zbog, kako je kazala, još jednog pokušaja bježanja od odgovornosti, zahtijevajući da 2020. godina bude godina kada će biti konkretnih akcija.

Na kraju godine koja je obilovala ekstremnim vremenskim prilikama koje su odnijele brojne živote, te nakon brojnih protesta mladih aktivista, pregovarači u Madridu su bili pod velikim pritiskom da pošalju jasan signal da su vlade spremne udvostručiti napore za borbu protiv klimatskih promjena.

Pregovarači iz gotovo 200 država stigli su u glavni grad Španiolske s ciljem da dovrše pravilnike vezane za Pariški sporazum iz 2015. godine, kojim su se nacije obavezale da ograniče globalnu temperaturu na ispod dva stepena celzija.