Grčka vlada: Suočavanje s humanitarnom krizom

Grčka vlada: Suočavanje s humanitarnom krizom
Prema vladinom dokumentu predanom tisku, zakon predstavlja akcije suočavanja s humanitarnom krizom, kako nova grčka vlada naziva socijalne probleme zemlje nakon šest godina recesije (2008-2013).

Predajom tog teksta parlamentu, premijer Aleksis Cipras pokušava pokrenuti provođenje izbornih obećanja nakon prošlotjednih ustupaka vjerovnicima Grčke kako bi dobili produženje financijske pomoći.

Zakon, koji će najprije proučiti povjerenstvo prije izjašnjavanja na još neutvrđen datum, predviđa isporuku struje u kućanstva koja ne mogu plaćati električnu energiju i isporučivati im do 300 khW besplatne energije do kraja godine.

Do 30.000 kućanstava će primati i pomoć za stanovanje od 70 do 220 eura, a za oko 300.000 osoba će biti osigurana pomoć u hrani.

Nije precizirano koliko će stajati te socijalne mjere dok se Atena obvezala zadržati svoj proračun u okvirima i mogla bi imati problema u poštivanju financijskih obveza u ožujku.

Vlada je nedavno navela da taj mehanizam donosi nisko financijsko opterećenje i da bi mogao pomoći pri pokretanju potrošnje.


Hina