Grčka: Veliki požar istočno od Atene stavljen pod kontrolu

požar, grčka, vatra, vatrogasci

Veliki požar koji se brzo proširio tijekom noći na istočna predgrađa Atene stavljen je pod kontrolu u ponedjeljak ujutru.

Vatra se proširila na obronke planine Hymettus, visoke 1.026 metara, koja razdvaja predgrađe Peania od grčke prijestolnice. Plamena stihija koja je zahvatila planinu mogla se vidjeti iz Atene u ponedjeljak ujutru. Svjetla za uzbunu svjetlila su s planinskog vrha, na kome je postavljena vojna baza za komunikaciju i antene vodećih grčkih TV stanica.

Vatrogasna vozila također su se mogla vidjeti kako se kreću cestom prema planinskom vrhu.

Najmanje 141 vatrogasac u 46 vozila borio se s požarom, a osam specijaliziranih helikoptera pridružilo im se u zoru, saopćile su vlasti.

Portparol vatrogasne službe, koji je tražio da ostane anoniman, kazao je da je vatra izbila među lokalnim kućama i da brigada nije primila nikakav poziv o kućama u plamenu. Dodao je da bi se procjena šteta mogla obaviti nakon suzbijanja vatre. Očevici su priopili da je jedna kuća teško oštećena.

Portparol je kazao da nema informacije o tome koliko je ljudi pobjeglo iz kuća. Zbog činjenice da je vatra izbila usred noći, vlasti su zatražile od mještana da pozvone navrata svojih susjeda kako bi ih obavijestili o požaru.

Vlasti su upozorile na veliku vjerojatnošću od šumskih požara širom velikih površina Grčke tijekom utorka, zbog visokih temperatura i vjetra, prenosi Associated Press.

(fena)