Grčka kriza srušila euro drugi tjedan zaredom

grčka, bankrot, euro, grčka, euro, Tečaj eura , grčka, grčka, Grčka vlada
Tečaj eura pao je prošloga tjedna prema američkoj valuti 0,45 posto, na 1,1115 dolara, a u nekoliko je navrata zaronio i ispod razine od 1,10 dolara. U odnosu na japansku valutu, euro je, pak, oslabio 1,3 posto, pa mu je cijena skliznula na 136,50 jena.

I dolar je oslabio prema 'japancu', za 0,85 posto, na 122,80 jena. Euro se našao pod pritiskom zbog bankrota Grčke, koja u utorak nije platila dospjelu ratu kredita MMF-u od 1,6 milijardi eura. Tako je postala prva razvijena zemlja koja nije ispoštovala obveze prema svjetskom financijskom policajcu. Polovicom tjedna situacija se na tržištima smirila jer su dužnosnici eurozone poručili da su pregovori s Grčkom zamrznuti dok ne bude poznat ishod referenduma u nedjelju, na kojemu će Grci odlučivati o sudbini svoje zemlje u eurozoni. Na referendumu će se Grci izjasniti o uvjetima daljnje međunarodne pomoći.

Grčki premijer Aleksis Cipras poziva građane da kažu 'ne' ponuđenim uvjetima kreditora kako bi ojačali položaj vlade u pregovorima, koja bi, tvrdi premijer, u tom slučaju vrlo brzo mogla postići bolji dogovor s kreditorima. Čelnici eurozone poručuju, pak, da bi 'ne' na referendumu dovelo u pitanje ostanak Grčke u eurozoni. Prema anketama, tijesna većina glasat će 'za' daljnju međunarodnu pomoć i ostanak u zoni eura. Krajem tjedna pod pritiskom se našla i američka valuta, nakon slabijih nego što se očekivalo pokazatelja s tržišta rada.

U lipnju je u SAD-u otvoreno 223 tisuće novih radnih mjesta, nešto manje u usporedbi s 230 tisuća koliko su u prosjeku prognozirali ekonomisti iz Reutersove ankete. Ulagači su se bili nadali da će solidno poboljšanje stanja na američkom tržištu rada poduprijeti očekivanja da bi američka središnja banka mogla podići kamatne stope već u rujnu. Međutim, nakon ovih podataka, izglednije je, kažu analitičari, da će Fed kamate povećati u prosincu. "S obzirom na slabu likvidnost i grčki referendum u nedjelju, ulagači su neskloni poduzimati veće poteze. Novi podaci o radnim mjestima u SAD-u zasad su dolaru 'skresali krila'", kazao je Alvin Tan, valutni analitičar u banci Societe Generale.

Hina