GRAĐANI POZVANI NA ŠTEDNJU Krizno stanje sa strujom u Sjevernoj Makedoniji, a u Skoplju i sa grijanjem

Dalekovod postrojenje
Hercegovina.info

U Sjevernoj Makedoniji je 1. rujna stupila na snagu vladina odluka o kriznom stanju u opskrbi električnom energijom na teritoriji cijele države i toplotnom energijom u Skoplju, koja će važiti 30 dana. Na snagu je stupio i paket vladinih uputstava i preporuka za štednju struje.

Odluku o kriznom stanju i o grijanju u Skoplju vlada Dimitra Kovačevskog usvojila je 25. kolovoza zbog, kako je objašnjeno, nedostatka električne energije i stanja na tržištu struje i nedostatka toplotne energije i mogućnosti korištenja alternativnog goriva.

Donijete su na prijedlog Upravnog odbora za koordinaciju u sistemu upravljanja krizama Sjeverne Makedonije.

Prethodno je u studenom prošle godine u Sjevernoj Makedoniji bilo proglašeno krizno stanje u opskrbi strujom da bi država mogla intervenirati iz proračuna radi povećanja likvidnosti energetskih kompanija za proizvodnju i prijenos struje, kao i zbog uvoza struje u slučaju eventualnih havarija u elektranama.

Vlada Zorana Zaeva je tada  9. studenog 2021. uredbom proglasila krizno stanje u opskrbi strujom u trajanju od 30 dana, nakon čega je odlukom Sobranja produženo do 9. lipnja 2022., zbog 'nedostatka struje i stanja na tržištu elektičnom energijom'.

U Sjevernoj Makedoniji je 1. rujna počeo važiti i set uputstava državnim i javnim institucijama i preporuka građanima i gospodarstvu za štednju struje, i ta mjera će važiti do 31. ožujka naredne godine, prenosi Euractiv.

Kako je, nakon usvajanja tog seta uputstava i preporuka polovinom kolovoza rekao ministar ekonomije Sjeverne Makedonije Krešnik Bekteši 'cilj je da se postigne smanjenje potrošnje energije za 15% u odnosu na isti mjesec prošle godine'.

On je tada rekao da su tim paketom nazvanim 'Ušteda struje za sigurnu zimu' za domaćinstva i poduzeća date samo preporuke kojih treba da se pridržavaju kako bi uštedjeli električnu energiju, dok su za ustanove predviđene posebne obaveze i kazne ako ne bude ispunjen plan.

Prema riječima Bektešija, preporuke, uputstva i dužnosti dijele se u nekoliko kategorija, prije svega, u zavisnosti od toga jesu li u pitanju domaćinstva, poduzeća ili prostorije javnih objekata u državnoj svojini (ministarstva, agencije, organi državne uprave, državna poduzeća, općine i grad Skoplje).

Među brojnim preporukama, između ostalog je i ona da građani vodu u bojleru griju samo kada im je to potrebno i po mogućnosti u vrijeme niske tarife, tijekom noći.

Preporučeno je i da mašine za veš i suđe koriste samo kad su puni tijekom jeftinije tarife, kao i da se isključuju sijalice u prostorijama kada u njima ne borave duže vrijeme, kao i da se kompjuter ugasi poslije rada i da se isključuju punjači za mobilne telefone.

Građanima i kompanijama je preporučeno, a javne i državne institucije su obavezane da u sezoni hlađenja temperatura klima uređaja ne treba biti niža od 27 stupnjeva, a u grijnoj sezoni ne viša od 20 stupnjeva.

Državnim i javnim institucijama je naloženo da ne koriste osvjetljenje u unutarnjim prostorijama i uredima u javnim zgradama u razdoblju kada ima dovoljno dnevne svjetlosti.

Jedna od obaveza je i da se od 1. rujna isključi dekorativna rasvjeta na fasadama svih javnih objekata i spomenika kulture, a data su i brojna uputstva kako da se poboljša izolacija objekata, navodi Euractiv.

Općine i Grad Skoplje trebaju napraviti raspored, tako da se na pola ulica i bulevara gasi javna rasvjeta, naizmjenično, na jedan dan, a Javno poduzeće 'Putevi' da odmah počne sa smanjenjem osvjetljenja na državnim cestama do minimalnog sigurnog obima.