Gospodarski kriminal: Prisvojili 50 milijuna eura?

Novac, Novac, plaće, odšteta, Zufer Dervišević, javna poduzeća, Politika, sda, Novac, kupovina, invalidi, revizija, Iva Međugorac, Novac, županije, općine, Federacija BIH, Hrvati u BIH, platformaši, rtv pretplata, poskupljenje, BIH, udar, vlasti, potrošnja, Novac, Hrvati u BIH, Federacija BIH, proračun, crni fond, SDA BIH, Novac, kladionica, dobitak, Engleska liga, svećenik, cjenik, porez, topli obrok, Federacija BIH, prevara, doktor, brak, cijene, poskupljenje, Elementarna nepogoda, Novac, posuđivanje, fakulteti, kupovina ispita, BIH, ispit, kupovina ispita, studenti, plaćanje, poticaji, Jerko Ivanković Lijanović, ZHŽ, kamatari, Split, kamate, izbori, BIH, kupovina glasova, Zvonko Albert Berdik, prevarant, muškarci, prostitutke, Srbija, milijunska prevara, mesud hrvat, forex, BIH, mito, korupcija, BIH, kriminal, Novac, Balkan, BIH, milijunaši, pranje novca, kriminal, S računa podizao novac, krivotvorenja isprava, tečaj, razina tečaja eura, ECB, najniža razina, iz gospodarstva eurozone,
Istraga o krivcima za gubitke koji su se godinama akumulirali u slovenskim bankama prioritet je državnog odvjetništva, a za sada se vode postupci protiv 28 osoba, potvrdio je u subotu u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju STA Harij Furlan koji vodi specijalizirano tužiteljstvo za gospodarski kriminal.

»Tome smo dali prioritet i na tome radi 10 tužitelja«, kazao je Furlan, dodavši da je za sada u 8 predmeta pokrenuta istraga protiv 28 osoba, a sumnjiče se za stjecanje protupravne imovinske koristi veće od 50 milijuna eura.

Pitanje tzv. »bankarske rupe« koju neki procjenjuju na čak 15 posto BDP-a i zbog čega je država prošle i ove godine morala sanirati i dokapitalizirati banke s više milijardi eura, te njihove godinama akumulirane loše, nenaplative kredite prebaciti na tzv. »lošu banku«, već je više godina i važno političko pitanje.

Da će se ta problematika istražiti i procesuirati obvezala se koalicijskim sporazumom i nova vlada Mire Cerara koja je osnovala i posebnu međuresorsku skupinu koja se bavi istraživanjem odljeva »tajkunskog« kapitala u inozemstvo.

Furlan je rekao da su među osumnjičenima i niži bankarski službenici koji su samo potpisivali tajkunske kredite koji se kasnije nisu mogli vraćati, ali i članovi uprava banaka i njihovih nadzornih odbora.

»Ako bude dokaza za kaznena djela protiv direktora banaka, progonit ćemo i njih, no problem je prikupiti dokaze«, kazao je Furlan, dodavši da je teže dokazivanje gospodarskog kriminala na najvišim razinama.

»Što je netko više na ljestvici, to je do njega teže doći jer ima posredne izvršitelje iza kojih se može sakriti. To su kaznena djela koja nisu nastala u trenutku nego su dugo planirana, a oni koji su ih planirali bili su oprezni jer su znali da mogu doći pod istragu«, kazao je Furlan.

Dodao je da u zadnje vrijeme istraga dobro surađuje sa strukturama u bankama i u središnjoj banci, unatoč prvotnim rezervama i bojazni kako bi otkrivanje nekih podataka policiji moglo uzrokovati štetu kod klijenata koji zahtijevaju poštivanje bankarske tajnosti.

Hina