Gori izraelsko-palestinska granica: Najžešći sukobi od rata 2014., ispaljeno stotine raketa

Gori izraelsko-palestinska granica: Najžešći sukobi od rata 2014., ispaljeno stotine raketa

Razbuktalo nasilje, u kojem je poginulo petoro Palestinaca i jedan Izraelac, prijeti uništenjem zajedničkih napora UN-a, Egipta i Katara za postizanjem bliskoistočnog mirovnog sporazuma.

Hamas, islamistički pokret koji upravlja Gazom te druge oružane frakcije ispalili su preko granice više od 400 raketa i minobacačkih granata.

Osveta je to za akciju izraelskih specijalaca u Gazi u kojoj je ubijen jedan od Hamasovih zapovjednika i još šestoratica pripadnika pokreta. U toj je operaciji smrtno stradao i jedan izraelski vojnik.

Sirene u južnom izraelskom gradu Askhelonu upozorile su stanovnike da odu u skloništa. Pogođeno je nekoliko kuća, a izraelska vojska objavila je da je proturaketni sustav uništio više od 100 palestinskih projektila.

Izrael je odgovorio desecima zračnih udara na različite mete, uključujući sjedište Hamasove obavještajne službe i televiziju Al-Aqsa čiji su radnici unaprijed dobili upozorenje izraelske vojske da se evakuiraju.

Sukob je eskalirao kada je u nedjelju na području Gaze otkrivena tajna izraelska akcija što je dovelo do otvaranja vatre. Poginulo je šest pripadnika militantnih palestinskih sukoba i jedan izraelski vojnik specijalnih snaga. Ubijen je i zapovjednik Hamasa.

IDF je službeno rekao da cilj operacije nije bila likvidacija Hamasovog zapovjednika već "jačanje izraelske sigurnosti."

Trenutno raketiranje i bombardiranje koje se odvija s obiju strana najgore je od završetka rata 2014. godine. Izraelske su vojne snage najavile da su spremne dodatno ojačati svoj napad i dvostruko jako napasti palestinske mete, dok je Hamas odgovorio kako se sprema proširiti vatreni krug oko Izraela, prenosi BBC.

Premijer Benjamin Netanyahu sazvao je hitnu sjednicu kabineta na kojoj će raspraviti buduće korake, a vojska je objavila da je na granicu s Gazom poslala dodatne pješačke i oklopne snage.

Palestinske militantne skupine izdale su priopćenje u kojem upozoravaju da će Ashdod, velika izraelska luka i Beersheba, najveći grad na jugu Izraela, biti iduće mete ako Izrael ne prekine vatru.

Egipat je pozvao Izrael da se povuče, a SAD je optužio Hamas.

Izraelska vojska procjenjuje da Hamas i Islamski džihad imaju više od 20.000 raketa i granata različitog kalibra i dometa, uključujući one koje mogu dosegnuti Tel Aviv i Jeruzalem. (Hina)

Arapsko-izraelski sukob traje 70 godina te se smatra ključnim sukobom u politički nestabilnoj regiji Bliskog istoka. Službeno se smatra kako je sukob započeo proglašenjem Države Izrael 1948., no sukobi Palestinaca i Izraelaca sežu dalje u prošlost.

Dva naroda spore se oko prava na teritorij onoga što smatraju svetom zemljom. Težnja je Arapa da na današnjem teritoriju Izraela naprave palestinsku državu.

Osobito je problematično pitanje Jeruzalema kao svetog i nedjeljivog grada na kojeg pravo polažu i Židovi i Palestinci. Donald Trump premjestio je veleposlanstvo SAD-a u Jeruzalem i time priznao da je Jeruzalem židovski grad, što je izazvalo niz žustrih diplomatskih reakcija kao i eskalaciju sukoba između Izraelaca i Palestinaca.

Arapsko-izraelski sukob je u 7 desetljeća uzrokovao pet velikih ratova i niz gerilskih sukoba,stradanje tisuća vojnika i civila te je dodatno produbio jaz između dva naroda.

dnevnik.hr