Goran Hadžić pušten iz Den Haaga da umre u Srbiji

goran hadžić, goran hadžić, Haški optuženk, Den Haag, Međunarodni sud pravde u Den Haagu (ICJ), goran hadžić, SDSS, goran hadžić, Haški optuženik, Haški Tribunal
Haški optuženk Goran Hadžić ponovno je doputovao iz Den Haaga u Beograd, ali na neodređeno vrijeme i bez dodatnih uvjetovanja, objavili su beogradski mediji pozivajući se na izjavu Hadžićeva odvjetnika Zorana Živanovića.

Hadžić je iz pritvora u Den Haagu doputovao u ponedjeljak, a odluka o puštanju iz pritvora u ovom slučaju nije uvjetovana vremenskim ograničenjem, potvrdio je odvjetnik Živanović.

On je rekao da i dalje vrijede svi drugi uvjeti i obveze koji su bili na snazi pri ranijim puštanjima na privremenu slobodu, a prema odluci suda u Haagu Hadžićev je liječnik obvezan Tribunalu redovito dostavljati izvješća o zdravstenom stanju njegova pacijenta.

"Sud bi ga mogao, eventualno, ponovno pozvati na neki pregled u den Haag, prema do toga može uopće i ne dođe", objasnio je Živanović.

Podsjetio je da je suđenje Hadžiću prekinuto listopada 2014. zbog njegova lošeg zdravstvenog stanja.

Hadžić je 15. travnja doputovao u Srbiju poslije odluke Haškog tribunala da ga pusti na privremenu slobodu zbog lošeg zdravstvenog stanja i radi nastavka liječenja, a zatim je 8. svibnja otputovao u Den Haag radi neophodnih pretraga i liječničke kontrole, poslije čega se vratio 8. lipnja.

Za Hadžića i dalje vrijedi zabrana napuštanja Novog Sada gdje ima obiteljsku kuću te ne smije komunicirati s medijima, žrtvama i svjedocima.
Haški sud tereti Hadžića za progon Hrvata, za istrebljenje, ubojstva, nezakonito pritvaranje, mučenje i nečovječno postupanje, deportaciju i prisilno preseljenje u periodu 1991. do 1993. godine u istočnoj Slavoniji i Kninskoj krajini.

Suđenje Hadžiću počelo je 2012. pošto je bio uhićen nakon sedmogodišnjeg skrivanja, a u prekidu je od listopada 2014. godine kada mu je pozlilo u sudskom pritvoru.