Globalno zatopljenje krivo je za snijeg u ožujku?

Neki od njih takve promjene tumače topljenjem arktičke ledene kape tijekom ljeta što, pak, zimi izaziva velike promjene u atmosferskoj cirkulaciji na sjevernoj polutki.

Pogled na kalendar govori nam da je proljeće stiglo, ali krajem ožujka dio Europe i Sjedinjenih Država obavijen je snijegom i ledom, a neki klimatolozi ocjenjuju kako je razlog za to globalno zatopljenje na čije štetne posljedice znanstvenici godinama upozoravaju.

Rekordne hladnoće neuobičajene za ožujak zatekle su Europu. Led na sjeveru Irske zarobio je 10.000 grla stoke, a u Poljskoj, gdje se živa noću spuštala do -24 stupnjeva Celzija, 25 ljudi umrlo je od hladnoće.

Ukratko, već četvrtu godinu količine snijega u Europi i Sjevernoj Americi zbunjuju klimatologe. Neki od njih takve promjene tumače topljenjem arktičke ledene kape tijekom ljeta što, pak, zimi izaziva velike promjene u atmosferskoj cirkulaciji na sjevernoj polutki.

Od 1979. kada su znanstvenici počeli izrađivati satelitske snimke, led je ljeti pokrivao oko sedam milijuna četvornih kilometara oceana. Snimke iz rujna 2012., pokazale su da je led pokrivao tek 3,4 milijuna kilometara kvadratnih.

Hina